Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Januari

Stadsdirektörens e-trappmöte 24 januari 2022

SCB:s medborgarundersökning, Nackas koldioxidbudget, höjda VA-avgifter och ansträngt läge bland skolor och förskolor.

Nacka är bland de tio procent bästa kommunerna att leva i

Leif Lybeck, enhetschef för controllerenheten, berättade om en medborgarundersökning som SCB genomförde under hösten 2021 där medborgarna fick svara på frågor om vad de tyckte om sin kommun. Slutsatsen är att Nacka kommun är bland de tio procent bästa kommunerna i hela Sverige.

Läs mer om de områden vi kan vara nöjda med och vilka områden vi kan förbättra i presentationen som visades på mötet.
 (PowerPoint-presentation, 2,7 MB)

Nackas koldioxidbudget – vi behöver reducera våra utsläpp med 16 procent per år

Per Enarsson, enhetschef för miljöenheten, berättade om Nacka kommuns koldioxidbudget.

Under våren 2021 beslutade Kommunstyrelsen att en koldioxidbudget skulle tas fram. Detta för att få en vetenskaplig genomgång av kommunens geografiska utsläpp av CO2 både från näringslivet, Nackaborna och oss själva som kommunorganisation. Det är organisationen klimatsekretariatet tillsammans med Uppsala universitet som tagit fram Nackas koldioxidbudget.

En CO2-budget visar den återstående mängd av CO2 som en kommun, region eller ett land kan släppa ut för att leva upp till Parisavtalet. Avtalet innebär att vi ska hålla oss under en temperaturökning på två grader och allra helst stanna vid en ökning på 1,5 grad globalt.

Vi är redan uppe i en grad globalt och i Sverige ligger vi på 1,7 grader. På Arktis är temperaturen ännu högre, vilket vi också ser på isavsmältningen. Slutsatsen i rapporten är att 2019 släppte Nacka ut 217 000 koldioxid. Om vi ligger kvar på den nivån åren framöver, så har vi sex år på oss innan vi har ätit upp vårt budgetutrymme.

Det innebär att vi måste reducera våra utsläpp med 16 procent per år. Räknar vi om det till varje Nackabo, så är utsläppen 2,1 ton jämfört med 4,1 ton per svensk. Anledningen till att vår nivå är så låg är att vi inte har några industriutsläpp i kommunen.

Det är många intressanta siffror i den här budgeten. Bland annat räknas internationella fartygstransporter, flyg och inrikestransporter in per person. Rapporten är både skrämmande och svår att greppa. Men nu kan vi använda vår CO2-budget som ett pedagogiskt instrument till exempel till medborgare som efterfrågar mer kunskap om vad vi gör i Nacka kommun vad gäller klimatfrågan. Vi kan också använda den i skolan och gentemot näringslivet för att få dem att vidta de åtgärder som krävs.

Som kommun är vi självklart påverkade av de beslut som tas nationellt och internationellt inom klimatområdet. Vi får oförtrutet jobba vidare med det vi har rådighet över i kommunen. Cykelinfrastruktur, utbyggnad av laddinfrastruktur och solcellsuppbyggnad. I varje del av upphandlingarna kan vi titta på var vi kan minska våra koldioxidutsläpp. Dessutom se till att färdigställa tunnelbanan så fort som möjligt så att vi kan erbjuda alternativa transporter till fossilbilarna.
CO2-budgeten finns presenterad i en rapport på www.climatevisualizer.com.

Höjda VA-avgifter

Johanna Blomberg, VA-chef på Nacka vatten och avfall AB, berättade om en höjning av VA-avgifterna 2022.

Brukningsavgifterna höjs med tio procent och anläggningsavgifterna med sju procent. Mer om det kan du läsa i presentationen som visades på mötet.
 (PowerPoint-presentation, 4 MB)

Ansträngt läge för skolor och förskolor - hög frånvaro bland personalen

Helena Ekwall, chef för verksamhetsstöd skola, berättade om hur verksamheterna klarar sig just nu under covid.

Läget är särskilt ansträngt för många verksamheter. Det är allmänt en mycket hög frånvaro av både barn och personal på grund av sjukdom, karantän, vård av barn och att det är svårt att få tag i vikarier.

Idag är en förskola och en särskola stängd på grund av hög frånvaro bland personalen. Den berörda särskolan kommer att vara stängd under tre dagar.

Om läget förvärras ytterligare kan vi bli tvungna att stänga ännu fler förskolor.
Det har kommit signaler om ett försämrat läge på många ställen på grund av hög frånvaro bland personalen.

Stängningar kan ske med kort varsel.
Det är viktigt att påpeka att läget förändras hela tiden och att omställningar kan ske från en dag till en annan. En förskola, skola eller klass kan behöva stängas och beskedet kan komma dagen innan stängningen. Vi gör situationsanpassade bedömningar när vi ser att läget blir lite mer allvarligt på en skola eller förskola.

- Vi vill inte stänga några skolor eller förskolor eftersom samhället påverkas mycket av det. Men när det är en för stor frånvaro så är det inte möjligt att bedriva verksamhet överallt.

Som regel gäller fortfarande att undervisningen ska ske på plats i grundskolor och gymnasieskolor samt att förskolorna ska vara öppna.

Om man behöver gå över till fjärr- och distansundervisning under en begränsad tid så tar vi hänsyn till förutsättningar så som elevernas ålder och mognad samt hur det ser ut med lokaler, personalstyrka och behovet just på den enheten.

Sidan uppdaterades: