Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Februari

Spara – varför då? Nio svar på aktuella frågor om Nackas ekonomi

Varför måste vi spara och hur? Ekonomidirektör Eva Olin sammanfattar det ekonomiska läget och svarar på aktuella frågor. Läs också om åtgärdspaketet som ska skapa balans i våra verksamheter.

Eva, stämmer det att kommunens ekonomi är i kris?
– Någon kris är det inte tal om men det är skarpt läge och vi behöver anpassa oss till dagens ekonomiska kostym. Verksamheten 2019 har inte gått ihop. Vi går in med ett underskott från 2019 och har ett samlat besparingsbehov på 60-70 miljoner kronor i år.

Varför måste vi spara?
– Det beror bland annat på att skatteintäkterna inför 2020 inte ökat på samma sätt som tidigare. Sverige är inne i en lågkonjunktur och det är många av landets kommuner som brottas med en ansträngd ekonomi.

Hur ska besparingen gå till?
– För att pengarna ska räcka till det som vi som kommun behöver göra har ett åtgärdspaket tagits fram. Åtgärderna är redan igång och gäller samtliga verksamheter, inklusive stadshuset. Bland annat ska alla försöka spara 5 procent på allt som genomförs.

Ska vi alltså spara 5 procent mer än vad vi fått i budget?
– Nej, vi ska inte spara utöver budget, åtgärderna baseras på den budget som redan är beslutad.

Vad är målet med åtgärdspaketet?
– Målet är att vi ska ha balans i verksamheten, det ekonomiska resultatet behöver vara i balans med budget för kommande 3-års period.

Hur kommer medarbetare i stadshuset att märka av besparingarna?
– Vi kommer att behöva prioritera mer och kan inte göra lika mycket som förut. Jag tror också att vi behöver fundera på hur vi gör saker och kanske göra en del saker på ett enklare sätt.

Blir det några löneökningar i år?
– Ja, det kommer att bli löneökningar – om än försiktiga. Det är viktigt för oss som kommun att hänga med i utvecklingen och vara en attraktiv arbetsgivare.

Det har blivit en snackis att pennlagret centraliserats. Vad tjänar vi egentligen på den åtgärden?
– Vi ska göra smarta besparingar som handlar om hur vi jobbar strukturellt sett. Och, nja, jag skulle säga att centraliseringen av pennlagret ger en mindre besparing. Förbrukningen kommer att minska men den stora fördelen är att utrymmet kan användas till annat.

De flesta tänker nog att besparingar är enbart trist. Kan det finnas något som är bra?
– Det viktiga är att vi har fortsatt fokus på Maximalt värde för skattepengarna. Vi jobbar på uppdrag av Nackaborna och som ekonom är det en drivkraft att spara och använda resurserna på bästa sätt. En fördel med skarpt läge att processerna prövas. Det kan leda till tydligare prioritering och sporra till förändring så att vi tar tag i saker vi inte kommit igång med, det har jag sett exempel på i andra verksamheter.

Åtgärdspaket med fem punkter

1. En generell besparing på fem procent
Alla verksamheter ska försöka spara 5 procent på allt som genomförs för att nå budget.

2. Effektivare processer
Våra processer behöver bli mer effektiva till exempel genom att förenkla och digitalisera. Det är upp till varje nämnd att avgöra vilka processer de vill gå vidare med.

3. Robust genomförandeplan
En översyns av exploateringsprojekten genomförs. Utbyggnadstakten behöver anpassas till marknadsutveckling, utbyggnad av infrastruktur och utvecklingen generellt i regionen samt gå i takt med ekonomi, miljö och Nackabor. Allt ska göras - men i en annan takt och kanske i en annan ordning.

4. Konsultprövning
Antalet konsulter ska bli färre och egna resurser användas mer effektivt. Arbetet påbörjades i december 2019 och åtgärder sker löpande från och med årsskiftet.

5. Systemrensning och digitalisering av processer
Gamla IT-system ska avvecklas, andra ska användas till sin fulla potential och samutnyttjas mer.

För att stärka ekonomistyrningen kommer en tydligare månadsuppföljning att införas. Vi ska också leva som vi lär, bland annat blir det en mer sparsam intern representation

Läs mer

Ta del av den kommunövergripande åtgärdsplanen och precisering av kommunstyrelsens internbudget . (PDF-dokument, 400 kB)

Sidan uppdaterades: