Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
April

Starkt resultat i FOKUS-uppföljningen men resultatet backar jämfört med 2022

Nacka kommun har återigen ett starkt resultat i FOKUS-uppföljningen även om det totala resultatet backar något jämfört med resultaten i höstens medarbetar-undersökning. Nacka kommun har ett bättre resultat både för Välfärd Skola, Välfärd Samhällsservice och enheter i stadshuset för de frågor som är jämförbara frågor med Zonderas externa kommunjämförelse.

Det som utmärker Nacka som en attraktiv arbetsgivare jämfört med andra arbetsgivare i Zonderas jämförelsedatabas är ett starkt genomslag för den grundläggande värderingen, ett högre förtroende för kommunledningen, öppen kommunikation från kommunledningen, att förslag hanteras på ett bra sätt, att kunskapsdelningen är hög (det vill säga fler delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter) och att fler kan koppla av från arbetet på sin fritid.

De frågor som Nacka kommun har ett väsentligt lägre resultat för än andra arbetsgivare i Zonderas jämförelsedatabas är att ta tag i problem som är hinder för att arbeta effektivt och ansvarstagandet så att inget hamnar mellan stolarna.

FOKUS-uppföljningen visar att fler än tidigare kan rekommendera Nacka kommun som arbetsgivare. Flest ambassadörer för Nacka kommun som arbetsgivare finns bland medarbetare vid enheter i stadshuset där 74 procent av medarbetarna kan rekommendera Nacka som arbetsgivare, vilket är något fler än i fjol. 66 procent av medarbetarna inom Välfärd Samhällsservice kan rekommendera Nacka som arbetsgivare vilket är fem procentenheter fler än i fjol. 64 procent av medarbetarna inom Välfärd skola kan rekommendera Nacka kommun som arbetsgivare vilket är något färre än i fjol. Totalt är det 67 procent av Nackas medarbetare som kan rekommendera kommunen som arbetsgivare vilket är fyra procentenheter fler vid jämförelse med Zonderas jämförelsetal.

Nacka kommun har en hög andel medarbetare som är totalt sett är nöjda med sin arbetssituation både inom enheter, Välfärd skola och Välfärd samhällsservice. Totalt 70 procent av medarbetarna är totalt sett nöjda med arbetssituationen vilket är fyra procentenheter fler Zonderas jämförelsetal.

För Välfärd samhällsservice har det hållbara medarbetarengagemanget (HME) ökat två procentenheter sedan höstens mätning och ligger nu på 80 procent. Välfärd skola och enheter i stadshuset har backat något och får 79 procent vardera. HME för hela kommunen backar en procentenhet till 79 procent att jämföra med SKR:s jämförelse­värde i databasen Kolada som är 80 procent för år 2022.

Zonderas slutsatser för FOKUS-uppföljningen av medarbetarundersökningen

Goda områden

  • Stark svarsfrekvens – för en fokusmätning
  • Överlag stabilt resultat på hög nivå, stärkt resultat för Välfärd Samhällsservice
  • Resultatindikatorer ambassadörer som kan rekommendera Nacka kommun som arbetsgivare ökar
  • Starka värden för engagemang och trivsel samt arbetsförutsättningar
  • Grundläggande värderingar genomsyrar arbetsplats
  • Kommunledningen – förtroende och kommunikation

Förbättringsområden

  • Något sjunkande Totalindex-värden för Välfärd skola samt för yngre och nyanställda
  • HME något under Koladas jämförelse, resultatindikatorn nöjdhet och den grundläggande värderingen backar
  • Arbetsförutsättningar och balans något svagare för Välfärd skola
  • Generellt sjunkande värden för effektivitet och utveckling: effektivt organiserat arbete, tydliga beslutsvägar, gemensamt ansvar etc.
  • Bilden av Nackas anseende samt synen på kommunen som föregångare sjunker något

FOKUS-uppföljningen är en viktig arbetsmiljöaktivitet för att följa upp arbetsförut­sättningarna. Undersökningen ger underlag för dialog på varje arbetsplats om de områden som ska stärkas och behållas för att säkerställa bra arbetsförutsättningar.

Läs mer

Läs mer i resultatrapport för FOKUS-uppföljningen 2023 (PDF-dokument, 114 kB)

Läs mer i resultatöversikten för FOKUS-uppföljningen 2023 (PDF-dokument, 1,3 MB)

Läs mer om varför FOKUS-uppföljningen genomförs.

Sidan uppdaterades: