Genom medarbetarundersökningen följer kommunstyrelsen effekten av det systematiska arbetsmiljöarbetet och kommunstyrelsens fokus för personalområdet - Nacka är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta, motiverade, stolta och friska medarbetare.
Svarsfrekvensen är fortsatt hög, vilket visar på ett starkt engagemang hos Nackas medarbetare. Nacka kommun har en hög andel motiverade och stolta medarbetare som totalt sett är nöjda med sin arbetssituation och som kan rekommendera Nacka kommun som arbetsgivare.
Nacka kommuns nivå på Hållbart medarbetarengagemang (HME), som mäter motivation, ledarskap och styrning, uppgår till 81. Detta är två procentenheter högre än jämförelsetalet för HME för kommuner som redovisas av Sveriges kommuner och regioner (SKR) i databasen Kolada.
Nacka kommun har högre värden för kommunstyrelsens fyra resultatindikatorer än Zonderas jämförelsetal för motsvarande frågor. Målnivåerna uppnås på totalnivå för Nacka kommun för en av de fyra resultatindikatorerna – “Jag är totalt sett nöjd med min arbetssituation.” Välfärd Skola uppnår kommunstyrelsens målnivå för HME.
Resultatet för de 39 frågor som är jämförbara med 2023 års undersökning har ökat med en procentenhet. De frågor som ökat mest från föregående år är att diskutera synpunkter från kunderna/Nackaborna för att utvecklas, att löpande diskutera uppdraget utifrån målen och gott samarbete.
Nacka kommun har ett snittresultat som är 4,1 procentenheter högre för de 24 frågor som är jämförbara med de frågor som finns i Zonderas kommunjämförelse. De frågor med störst positiv skillnad i jämförelse med övriga kommuner i Zonderas databas är att dela med sig av kunskaper och erfarenheter, introduktionen till arbetsgruppen, den grundläggande värderingen och att hantera förslag på ett bra sätt.
Prioriterade åtgärder är utvecklingsarbete med fokus på friskfaktorerna med stärkt stöd till chefer och medarbetare vid de arbetsplatser som inte har arbetsförutsättningarna på plats. Dessutom intensifieras samverkan med de fackliga organisationerna i utvecklingsarbetet av hur skyddsombuden kan stärkas i rollen som skyddsombud genom ökad kompetens utifrån de insikter som medarbetarundersökningen ger.
Nästa steg är att chefer och medarbetare på varje arbetsplats diskuterar resultaten och prioriterar åtgärder för det som behöver utvecklas. Riskbedömningen ska vara klar senast den 15 november för enheter i stadshuset och Välfärd Skola. Handlingsplaner med de åtgärder som varje arbetsplats prioriterar ska vara klara senast den 13 december, då även Välfärd Samhällservice riskbedömning ska vara klar.
Här kan du ta del av resultatrapporter och Zonderas första analys av undersökningens resultat. Här redovisas resultatrapport för Nacka kommun totalt, Välfärd Skola, Välfärd Samhällsservice och enheter i stadshuset. Här finns även separat bilaga för de 24 frågor som följs för Suntarbetslivs åtta friskfaktorer. Arbetet med att analysera medarbetarundersökningen resultat pågår och fler analyser kommer att publiceras.
Ta del av resultatdiagrammen 2024 per område. (PDF-dokument, 282 kB)
Zonderas analys av medarbetarundersökningens resultat 2024. (PDF-dokument, 660 kB)
Sidan uppdaterades: