Som ett led i att vara en attraktiv arbetsgivare ska alla medarbetare som väljer att avsluta sin anställning bjudas in till ett avslutande samtal både av dig som närmaste chef och av HR. Detta gäller både de medarbetare som väljer att byta enhet och de som väljer att avsluta sin anställning inom Nacka kommun.
Som arbetsgivare är det viktigt att skaffa sig kunskap om varför medarbetare väljer att lämna verksamheten. Samtalet är frivilligt för medarbetaren men bör dokumenteras.
Du som chef leder mötet och har förberett ett antal frågor. Använd exempelvis Nacka kommuns mall för avslutande samtal (Word-dokument, 57 kB). Det finns också en samtalsmall för avslutsamtal i Grade. Tänk dock på att samtalet i Grade försvinner 90 dagar efter avslutad anställning om du inte sparar ner samtalet.
Tänk på att lyssna aktivt så att medarbetaren känner sig hörd. Undvik att samtalet blir en lång utfrågning och försök istället skapa ett naturligt samtal där den som slutar berättar öppet om sina erfarenheter. Vad har varit bra, vad har varit mindre bra och vilka förbättringsåtgärder kan medarbetaren föreslå? Det avslutande samtalet är ett sätt att möjliggöra för medarbetaren att komma fram med åsikter som tidigare inte har uttalats på grund av beroendeförhållandet mellan medarbetare och chef.
Kom även ihåg att önska medarbetaren lycka till i sitt fortsatta arbetsliv!
För dig inom Stadshuset erbjuder även HR avslutsamtal med medarbetaren. Detta görs för att hen ska ges möjlighet att berätta om tankar och synpunkter man inte vill ta upp med sin chef, samt för att fånga upp frågor ur ett större organisatoriskt perspektiv. Glöm därför inte att informera ditt HR-stöd om en medarbetare som säger upp sig. Efter att HR haft minst två samtal på samma enhet görs en sammanställning av vad som framkommit i en swotanalys. Swotanalysen görs i juni och i december. Analysen skickas till chef, chefens chef och/eller direktör.
Sidan uppdaterades: