Att arbeta med entreprenörskap i grundskolan innebär att stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende. Ung Företagsamhets grundskoleläromedel är framtagna som konkreta verktyg för att arbeta med entreprenörskap i klassrummet, där eleverna får träna på att omsätta idéer i handling och lösa problem.
Det här läromedlet tränar eleverna i kommunikation, problemlösning, argumentation och hur man fattar beslut i grupp. Eleverna får på ett lekfullt sätt lära sig om demokrati, samhällsplanering, yrken och skatt samt hur pengar cirkulerar i ett samhälle.
Läromedlet kan användas på både mellan- och högstadiet. Eleverna får olika uppdrag som tränar dem att samarbeta, se behov och hitta lösningar, tänka nytt och kreativt samt att presentera sina idéer. Eleverna får lära sig vad en entreprenör är och sätta sina egna entreprenöriella egenskaper på prov. Se möjligheterna tränar eleverna i att komma på nya idéer och tro på sin förmåga.
Här får eleverna lära sig mer om, och reflektera över, framtida karriärvägar och yrkesval. Förutom att eleverna får kartlägga sina förmågor och öva på att sätta personliga mål får de lära hur de sköter sin privatekonomi – och hur den samspelar med det samhällsekonomiska kretsloppet.
Ung Företagsamhets läromedel har kopplingar till centralt innehåll i flera olika ämnen och kan med fördel användas ämnesövergripande. Till läromedlen medföljer konkret utformade lärarhandledningar där även kopplingar till det centrala innehållet i Lgr22 framgår.
Läromedlen är väl anpassade till studie- och yrkesvägledningsuppdraget som ska genomsyra alla skolämnen och har kopplingar till kursplanerna i:
Läs mer om UF, registrera dig som användare och beställ läromedlen här! Det är kostnadsfritt att registrera sig som användare.
Frågor om läromedlen och Ung företagsamhet besvaras av christoffer.orsander@ungforetagsamhet.se, projektledare för grundskolan på UF Sthlm.
Frågor om samarbetet mellan Ung Företagsamhet och Nacka besvaras av jontan.lannemar@nacka.se. utbildningsstrateg.
Inspirationsföreläsning för åk 9. Genom inspirerande storytelling som är väl anpassad till målgruppen genomför vår skolinspiratör en interaktiv föreläsning som handlar om gymnasievalet, självkännedom och framtiden.
Sidan uppdaterades: