Att förskolans inspirationsdag var efterlängtad märktes tydligt på det härliga sorlet, skratten och alla varma möten i stadshusets restaurang och konferensdel. Senast som inspirationsdagen skulle ha ägt rum, i mars 2020, blev den inställd på grund av pandemin. För cirka ett år sedan väcktes idén på nytt och förskolans arbetsgrupp började planera för dagen tillsammans med utbildningsstrategen Elisabeth Lindberg:
- Det har varit så roligt att jobba för att förverkliga den här dagen. Det pågår ett fantastiskt pedagogiskt utvecklingsarbete som drivs av engagerade medarbetare inom våra förskolor. Att de ständigt vågar testa nytt och dessutom vågar dela med sig är det som gör en sådan här dag magisk.
Språkutveckling i fokus
Inspirationsdagen visar att det händer mycket inom Nackas kommunala förskolor och att pedagogerna systematiskt och medvetet arbetar för att väva in läroplanens mål i alla aktiviteter med barnen. Språkutveckling är ett prioriterat område, vilket återspeglades i många av dagens aktiviteter som bland annat handlade om att arbeta med språkgrupper, ordskattsamling och interaktiv bokläsning, Praxisalfabetet och bokcirklar. En logoped från Barn- och elevhälsan berättade om Babblarnas ursprung och gav tips om hur figurerna kan användas i det språkutvecklande arbetet på förskolan. Rasmus Riad, doktor i specialpedagogik vid Skolforskningsinstitutet, var också inbjuden att föreläsa om högläsning i praktiken.
En läroplan med många mål
Förskolans läroplan är väldigt bred, den innehåller matematik, naturvetenskap, hållbar utveckling, värdegrund, demokrati, kulturell mångfald med mera. Barnen ska lära sig om den egna kulturen men också om andra kulturer och minoriteter. Några förskolor berättade om hur de arbetar med mångfald genom att göra projekt med barnen om olika högtider. En av utställningarna visade hur barn fördjupat sig i bland annat kinesisk och samisk kultur.
Utepedagogerna presenterade sin nya utbildning ”Med läroplanen i skogen”, framtagen på begäran från flera förskolor. De informerade också om hur förskolan kan arbeta med hållbara utemiljöer för att skapa en förskolegård som inspirerar till lek och lärande. En förskola gav under sin föreläsning konkreta tips om hur man kan odla tillsammans med barnen och samtidigt skapa ett engagemang för odling hos deras familjer.
Nacka vatten och avfall medverkade också och upplyste bland annat om hur förskolan kan minska sitt avfall genom återbruk och minskat matsvinn.
I en workshop fick pedagogerna testa att använda temalådan ”Upplev fysik och kemi” från Naturvetenskap och teknik för alla (NTA) samt diskutera metodiken. I en utställning om Måltidspedagogik gavs tips om hur förskolan kan skapa ett lustfyllt lärande kring råvaror och smaker med utgångspunkt från kroppens sinnen.
Motorisk, social och känslomässig utveckling
I förskolan ska barnen utmanas och stimuleras i sin motoriska, sociala och emotionella utveckling. Varje barn ska utveckla en förståelse för sig själv och sin omvärld. En föreläsning, som hölls av en förskolepsykolog inom Barn- och elevhälsan, handlade om hur man kan arbeta med positivt beteendestöd för att förstå, förebygga och hantera barns beteenden. Andra tog upp hur man kan främja barns förmåga att uttrycka och reglera känslor, utforska känslornas magiska värld i fantasifulla miljöer samt skapa en känsla av sammanhang genom tydliggörande pedagogik. Barns integritet och relationsskapande avhandlades också. Två programpunkter hade fokus på hur man kan få mer fysisk aktivitet i förskolan och det blev ett härligt röj när pedagogerna fick testa ”The banana song – Go bananas!” från Fredagsfys.
- Jag håller på att sammanställa utvärderingen av dagen. Många lovordar att det har funnits mycket att välja på, att man fått konkreta tips och att alla förskolor fått möjlighet att dela med sig av sitt arbete på sina egna villkor. Ord som återkommer är inspirerande, engagerande, god stämning och professionellt - och jag kan bara instämma. Det vi kommer att utveckla till nästa gång är framför allt logistiken men konceptet att Våga göra – Våga dela håller vi fast vid, säger Elisabeth Lindberg.
Sidan uppdaterades: