Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Helena Pålsson: Att leda med friskfaktorer

Ett sunt arbetsklimat är avgörande för välmående och framgångsrika team. Men att bygga en hälsosam arbetsmiljö kräver både engagemang och systematiskt arbete. Sex månader har passerat sedan Friskfaktorer introducerades i våra verksamheter, och resultaten är inspirerande. Helena Pålsson, biträdande rektor på i Sigfridsborgs skola bestämde sig för att testa verktygen från Sunt arbetsliv. Resultaten? En tydlig förbättring i både sammanhållning och kommunikation.

Nu delar Helena med sig av sina erfarenheter och konkreta tips på hur man själv kan komma igång med friskfaktorer.

Vad fick dig att börja arbeta med friskfaktorer?

– I alla arbetsgrupper kan det uppstå spänningar. Det kan finnas grupper inom gruppen, informella ledare eller att man pratar om varandra istället för med varandra. Så introducerades jag till friskfaktorerna via HR och upptäckte Sunt arbetslivs stödmaterial. Jag tänkte direkt, det här måste vi prova!

Hur gick ni tillväga?

– På Sunt arbetslivs webbplats finns allt material vi behövde. Vi började med att titta på en kort film och därefter fick alla medarbetare anonymt svara på frågor om hur de själva upplevde arbetsmiljön. De områden som identifierades som viktiga att arbeta med, valde medarbetarna själva. Det var inte jag som chef som pekade ut vad vi skulle förbättra, utan det kom direkt från dem själva. Det gjorde processen mycket mer engagerande.

Vad blev resultatet?

– Genom att fokusera på de områden som gruppen tyckte var viktiga, som delaktighet och kommunikation, kom vi framåt i vårt samarbete. Alla fick känna sig behövda och uppskattade, och vi började prata om allas specialintressen. Det skapade ett helt annat klimat. Efter några veckor märktes en tydlig förbättring – även om vi inte var överens om allt, fanns det en lättare och gladare stämning i teamet.

Har du några tips till de som ännu inte börjat arbeta med friskfaktorer?

– Det är inte svårt att använda verktygen, men det kräver tid och tålamod. Du måste vara beredd på att det tar ett tag innan förändringen blir synlig. Mitt råd är att låta medarbetarna själva identifiera vad de vill arbeta med, istället för att som chef peka med hela handen. Det gör processen mer hållbar. Och det viktigaste: ha tålamod, det är värt det.

Helenas bästa tips för att komma igång med friskfaktorer:

  1. Använd Sunt arbetslivs verktyg
    Det är enkelt att implementera och tillgängligt online.

  2. Involvera medarbetarena
    Låt dem själva prioritera vilka områden de vill arbeta med.

  3. Tålamod är nyckeln
    Verkliga förändringar tar tid men resultatet är väl värt väntan.

Med friskfaktorer som verktyg kan även de mest utmanande arbetsgrupperna hitta vägar till ett bättre arbetsklimat. Helena Pålsson är ett levande exempel på hur ledare kan göra skillnad med rätt stöd och verktyg.

Sidan uppdaterades: