Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Vi upplever just nu stora driftstörningar i telefonin. Felsökning pågår.

Läs mer...
Augusti

Oskar Sjögren: Årets förädlingschef och visionär ledare på YBC

Oskar Sjögren, rektor på YBC, Young Business Creatives, utsågs i våras till Årets förädlingschef. Med ett starkt engagemang och som en förebild för både elever och personal, arbetar han för att skapa en trygg och inspirerande arbetsmiljö. På YBC har Oskar utvecklat det innovativa programmet Business Creatives som en modern och hållbar ersättning till Ung Företagsamhet.

Oskar Sjögren är rektor på YBC sedan 2011. För Oskar handlar ledarskap om ett stort engagemang och att vara och agera som en förebild.

- Alla, både elever och personal, har rätt till en trygg, trevlig och inspirerande arbetsmiljö. Att skapa en kultur på en skola som leder till detta är otroligt viktigt och tar så klart både tid och kraft.

Business Creative - framtidens entreprenörskapsprogram

YBC har utvecklat Business Creatives som ett alternativ till Ung Företagsamhet, UF.

- UF kändes gammalmodigt och reflekterade inte över framtidens entreprenörskap. Även om eleverna lärde sig viktiga färdigheter, fokuserade programmet ofta på import av billiga varor från Asien som sedan såldes på mässor, vilket vi inte ansåg vara hållbart eller innovativt. Det kändes också som att UF hade en speciell särställning i svensk skola som vi ville utmana. Eftersom vår vision är att vi ska förändra världen, behövde vi tänka annorlunda och utvecklade därför konceptet Business Creative, BC.

Sedan tre år tillbaka arbetar alla elever med Business Creative och det stora projektet är i årskurs tre.

- Det ser olika ut på våra olika program, men det bottnar alltid i socialt entreprenörskap. Vi har nu arbetat med Business Creative under tre läsår. Våra elever uppskattar projektet oerhört mycket och resultaten blir, enligt oss, bättre och bättre.

En innovativ skola med goda resultat

Sedan 2014 har YBC varit med i Ashoka Changemaker Schools för innovativa skolor i världen. Ett tydligt exempel på skolans innovationskraft är just Business Creative.

- Det handlar om att skapa en kultur på skolan av nyfikenhet, kreativitet och ett stort utrymme för olika åsikter och idéer, där lärare samarbetar och det är okej att göra misstag som vi lär oss av. Vi har också många innovativa internationella samarbeten.

Sedan några år tillbaka är YBC också en Erasmusackrediterad gymnasieskola. Ett annat konkret exempel på hur skolan utvecklar och förändrar är samarbetet med Rwanda och Uganda. De har också två kompisskolor i Köpenhamn och Bergen.

- Sedan måste vi förstås leverera fina resultat. Vi kan vara hur innovativa som helst, men det måste leda till goda resultat och det har vi verkligen på YBC.

Läs motiveringen till Årets förädlingschef här.

Sidan uppdaterades: