I en tid där många barn och elever upplever en ökad oro och stress är betydelsen av barn och elevhälsans arbete oerhört viktigt. Från att ha arbetat separat inom varje profession har verksamheten idag utvecklats med ett ökat samarbete och en bredare syn på elevers välbefinnande och utveckling. Verksamheten består idag av skolsköterskor, skolläkare, kuratorer, psykologer, logopeder och specialpedagoger. Deras unika kompetenser kompletterar pedagogernas kunskaper så att samarbetet med förskola, grundskola och gymnasium främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa.
Monika kommer senast från rollen som rektor i Södra Boo rektorsområde och blev utnämnd till årets kvalitetschef 2016. Hon är nyfiken som person och har länge arbetat nära Barn och elevhälsan. Nu ser hon fram emot att få fortsätta arbetet med att sätta elevhälsan i fokus.
– Det känns jättespännande! En god hälsa är nödvändigt för lärande och att få leda en hälsofrämjande skola 2023 känns fantastiskt.
– Som politiskt styrd organisation är Nackas politiker bra på att sätta fokus på vad det är som förväntas, och vad vi ska göra. Sedan får vi fokusera på hur vi genomför och organiserar oss. Vi delegerar till lägsta effektiva nivå. Det gör att jag stormtrivs i Nacka.
– En stor förändring är att vi idag fokuserar mer på det förebyggande och hälsofrämjande arbetet. Vi arbetar mer tvärprofessionellt sedan den nya skollagen från 2011.
– För mig kommer det först handla om att lära känna verksamheten och hur vi organiserar oss på bästa sätt när vi växer som kommun. Jag kommer även att fokusera på att välkomna Skolfam (Skolstöd för barn i familjehem) till enheten som tidigare har legat under socialtjänsten.
Ylva Bandmann Holmberg har varit chef för Barn och elevhälsan i 11 år. Under den tiden har verksamheten arbetat med många stora frågor som bland annat skolfrånvaro och samverkan mellan olika enheter inom kommunen samt med regionen. Hon har även arbetat som specialpedagog och rektor i Nacka kommun sedan 1991. Hon känner vemod över att sluta samtidigt som det känns väldigt bra att få lämna över den viktiga verksamhet hon brunnit för i trygga händer.
– Jag kommer att sakna mina medarbetare och kollegor samt engagemanget allra mest, känslan av att vi gör någonting viktigt varje dag, säger Ylva.
Barn och elevhälsan sätter elevernas hälsa i första rummet. För om en elev mår bra är det lättare att lära sig. Här berättar barn- och elevhälsan på Sigfridsborgs skola om hur de i sina olika professioner samarbetar runt eleverna.
Bildtext: Ylva Bandmann Holmberg och Monika Neuman vid Barn och elevhälsans 25-årsfirande i Nacka Stadshus.
Sidan uppdaterades: