Vi strävar efter hög kvalitet på måltiderna som serveras. Majoriteten av förskolorna och skolorna har tillagningskök och lagar mat i egen regi. Samtliga kök på våra förskolor och skolor följer Livsmedelsverkets rekommendationer: http://www.livsmedelsverket.se/
För att skapa de bästa förutsättningarna har Nacka kommun höga krav vid upphandling av livsmedel och skolmatsentreprenad.
Dokumentet Hållbara måltider (PDF-dokument, 1,1 MB) har arbetats fram i samråd med dietist, skolledare, kökspersonal och utbildningsstrateg. Hållbara måltider bygger på Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i skola och förskola som i sin tur bygger på den samlade forskningen och beprövad erfarenhet på området.
Syftet med vägledningsdokumentet:
Med anledning av de ökade matpriserna under 2022 och 2023 gör Nackas kommunala skolor och förskolor olika anpassningar av sina menyer för att hålla kostnaderna nere. Här kan du läsa mer om hur vi hanterar situationen. (PDF-dokument, 74 kB)
Nackas skolor och förskolor serverar omkring 3 miljoner portioner per år. All mat hamnar dock tyvärr inte i barnens och elevernas magar utan blir över och kan inte tas till vara. För att rädda den överblivna maten har vi infört ”Klimatlådan” som innebär att elever och medarbetare kan fylla en medhavd matlåda med överbliven mat efter lunchens slut. De betalar matens självkostnadspris och betalningen görs till skolans eller förskolans Swishnummer.
Se anvisning för Klimatlådan
Skolmat Sverige är ett verktyg som hjälper grundskolor och kommuner att utvärdera och utveckla kvaliten på sina skolmåltider, kostnadsfritt.
Välfärd skola har en inloggning för att kunna få en överblick som huvudman över samtliga skolor. http://www.skolmatsverige.se/
Kontakta Helena Pettersson, koststrateg och ansvarig för arbetet med hållbara måltider.
Sidan uppdaterades: