Är du nyfiken på en förskollärarutbildning? Här har vi samlat information om vilka lärosäten nära Stockholm som erbjuder förskollärarutbildning. För att läsa på högskola behöver du under varje utbildning ta reda på vilka behörighetskraven är.
Förskollärarutbildning med interkulturell profil, erfarenhetsbaserad - Södertörns högskola
Utbildningen är på totalt 210 hp (3,5 år) där en termin valideras inom vissa kurser då du har yrkeserfarenhet som barnskötare. Detta gör att du läser totalt tre år på högskolan. Genom att du läser utbildningen delvis på distans med en obligatorisk campusdag i veckan har du möjlighet att arbeta deltid vid sidan av dina studier. En dag i veckan har du undervisning på högskolan i form av föreläsningar, seminarier eller examinationer. Förutom undervisning en dag i veckan ingår grupparbete och självstudier.
Programmet bygger på dina egna och dina kurskamraters yrkeserfarenheter.
Antagning både höst- och vårtermin, sista ansökningsdatum för hösttermin är 15 april och för vårtermin 15 oktober.
Läs mer om utbildningen här.
Förskollärarprogrammet - Stockholms universitet
Utbildningen ges 100% på campus. Antagning både höst- och vårtermin. Läs mer om utbildningen på Stockholms universitets webbplats.
Förskollärarprogrammet - Uppsala universitet
Utbildning ges 100% på campus. Läs mer om utbildningen på Uppsala universitets webbplats.
Förskollärarprogrammet Högskolan i Gävle
Programmet ges både på campus och distans med 100% studietakt. Distans innebär 4-6 träffar per termin i Gävle. Varje träff är 1-4 dagar. Läs mer om utbildningen på Gävle högskolas webbplats.
Arbetar du inom förskola med en förskollärares arbetsuppgifter men saknar förskollärarexamen?
Genom Vidareutbildning av lärare och förskollärare (VAL) kan du komplettera för att nå en förskollärarexamen. Utbildningen ges till stor del på halvfart distans med ca 10 campusträffar per termin. När du blir antagen får du en studieplan som omfattar högst 120 högskolepoäng
För att kunna antas till inriktning Förskollärare, 210 hp, ska de gemensamma behörighetskraven och följande punkter vara uppfyllda.
Du ska:
Om du uppfyller alla krav ovan förutom kravet på 30 hp kan du få möjlighet att göra en så kallad behörighetsvalidering. Detta bedöms när din ansökan med alla intyg har kommit in.
Behörighetsvalideringen är uppbyggd av ett antal områden som täcker en mindre del av ämnet förskolepedagogik och du ska visa grundläggande kunskaper för att kunna antas till utbildningen. Om du klarar valideringen och uppfyller övriga krav är du behörig och kan antas till VAL i mån av plats. Om du inte klarar behörighetsvalideringen rekommenderas du att läsa fristående kurser.
All information ovan är hämtad från sidan: Vidareutbildning av lärare och förskollärare som saknar lärar- eller förskollärarexamen, Stockholms universitet.
På Stockholms universitets informationssida om VAL hittar du VAL-guiden. Guiden hjäper dig att ta reda på om du kan vara behörig till VAL vid Stockholms universitet.
För att studera på universitet eller högskola måste du vara behörig för högskolestudier. Du kan läsa mer om behörighet för högskolestudier på antagning.nu
Om du saknar behörighet kan du läsa kurser på Komvux som ger behörighet. Vänd dig till Komvux i den kommun där du är folkbokförd för mer information.
Vägledning om studier för dig som är folkbokförd i Nacka
För att komma i kontakt med Komvux i Nacka kan du boka en tid för vägledning om studier.
För dig som har utländska betyg, läs mer om bedömning av utländsk utbildning här.
Studieledighetslagen ger dig rätt till tjänstledigt för att studera om du varit anställd hos arbetsgivaren i minst sex månader alternativt 12 månader under de senaste två åren. Läs mer om studieledighet på Nacka kommuns sida informationssida om studieledighet för dig som är medarbetare.
Sidan uppdaterades: