Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Vår historia

Nacka musikklasser startades 1984. Här kan du läsa om vår historia och vad vi hunnit med sedan dess.

Nacka musikklasser startades 1984 på initiativ av Nacka musikskola och skoldirektören Arne Jenvald. Körledaren Karin Fagius var musikklassernas första musiklärare och Anders Bergman den förste rektorn.

Med inspiration från Adolf Fredriks musikklasser var Nacka den tredje kommunen i Sverige som fick tillstånd från regeringen att ha musikklasser. Elever antas efter ett prov i gehör och musikalitet. Musikklasserna i Nacka var uppenbarligen efterlängtade. Redan första året fick man runt 300 sökande till en klass med 30 elever. Nu har varje årskurs två parallella klasser, med plats för 56 barn. Ungefär 320 elever går i Nacka musikklasser årskurs 4-9, vilket innebär att många tusentals barn, sedan 1984, fått förgylla sin skoltid med musik och sång på hög nivå. Tonvikten i undervisningen ligger på sång med förankring i den svenska körtraditionen.

blobid1.jpgdsc_1056.jpgimg_2992.jpg

1990 var Nacka Musikklasser helt utbyggt och man ville manifestera det. Pengar söktes från bland annat Stickan Anderssons fond, och köroperan Den enda utvägen skrevs av Johannes Jansson och Marta Cicionesi för Nacka Musikklasser och Nacka musikskolas ungdomssymfoni, och framfördes 1990 i Nacka aula. Det köptes in tyg och syddes 120 dräkter till de yngre barnen, med hjälp av föräldrar och slöjdlärare.

1991 spelade musikklasserna in en julskiva, Nacka Musikklasser sjunger in Julen, och höll en minnesvärd luciakonsert i Berwaldhallen i samarbete med Radiokören, något som sedan blev en tradition. Konserten gör vi fortfarande och den sänds varje år nationellt på luciadagen. Konserten har även sänts i EBU European Broadcast Union och i BBC. Sedan 2012 har vi även ett återkommande samarbete kring Barnens julkonsert i Konserthuset i Stockholm.

Samma år som julskivan kom (1991) framförde årskurs 4 Georg Riedels nyskrivna sång Vi är blommor på Skansen när man firade att världens barns rättigheter blivit internationell lag. Vi är blommor har sedan dess blivit en körklassiker och sjungs av barnkörer i hela Sverige.

Musikklassernas körer har genom åren medverkat i en mängd officiella sammanhang, konserter och körfestivaler i Sverige och utomlands. Några exempel är Riksdagens högtidliga öppnande, Idrottsgalan och andra program i Sveriges Television, på Kungliga slottet, i Stockholms stadshus, Kungliga Operan, Stockholms konserthus, Eric Ericsonhallen, med Dalai Lama i Globen, i St Pauls Cathedral i London och Centre Culturel Suédois i Paris, stödgalor för organisationer som Unicef, Rädda barnen, Röda korset, Barncancerfonden, Svenska kyrkan, Stockholms Stadsmission, turnéer och festivaldeltagande i England, Frankrike, Italien, Spanien, Tjeckien, Ungern, Sydafrika och USA, samt medverkan i ett flertal musikaler och scenproduktioner på bland annat Dieselverkstaden i Nacka och Folkoperan.

Sedan 1985 har vi givit ut egna skivor och medverkat på skivor med artister som Georg Riedel, Ale Möller, Marie Fredriksson, Lill Lindfors, Tommy Körberg, Titti Sjöblom, Hasse Alfredson.
En stor uppgift var samlingsvolymen 88 svenska barnvisor som ingick i serien Musica Sveciae där sångerna delades upp mellan Nacka Musikklasser, musikklasser från Uppsala samt de kända artisterna Lill Lindfors och Tommy Körberg. Den utkom först som dubbel-lp, men 59 av sångerna överfördes senare till cd.
Nacka Musikklasser samarbetade också med Georg Riedel på två cd-skivor med nyskrivna barnvisor: Nu sjunger näktergalen och Lilla ungen min. Dessa skivor kom ut på Caprice förlag.
2002 producerade Nacka Musikklasser tillsammans med Nacka Musikklassers föräldra- och vänförening skivan Ett år med Nacka Musikklasser.
2009 kom jul-CD'n December där vi medverkar tillsammans med Ale Möller band.

Våra elever i årskurs 9 gör varje år en skolresa med musikaltema. I början gick resan till Sevenoaks i England. Numera undervisas eleverna av lärarna från den skolan, men i Sverige. Lärarna är professionella musiker, koreografer och regissörer från National Youth Musical Theatre (NYMT) som är en av Englands absolut främsta utbildningsarrangörer inom musikteater. Eleverna får under en vecka utveckla sina färdigheter inom agerande, sång och dans.

Läsåret 2024/2025 firar vi 40-årsjubileum. Välkommen att följa vårt firande via våra nyhetsuppdateringar på hemsidan, eller våra sociala medier.

Sidan uppdaterades: