-Att få stora volymer av maträtter att smaka bra är en konstform. Det är en föränderlig bransch som gör att man får utvecklas och tänka i nya banor hela tiden, speciellt just nu när världen befinner sig i ett läge där råvaror som vi är vana att handla inte längre finns tillgängliga i samma utsträckning, säger Anna.
Hennes ambition är alltid att elever och personal ska vara nöjda med maten vi serverar och att de ska se fram emot att gå och äta lunch, att variationen av rätter ska vara tillräcklig för att alla ska ha helst flera favoriträtter i ”matan”.
-Vi kan givetvis aldrig konkurrera med känslan av att vara hemma i någons kök men vill ändå att stämningen i vår matsal ibland ska kunna överraska med events som gör att man lite grann får känslan att man är en del av något större. Matsalen har redan gjort succé med händelser kring halloween, jul och inte minst med sina berömda ramennudlar.
En av de största utmaningarna är att minska på animaliska proteinet och få in mer grönsaksbaserade rätter som en naturlig del av vår matrepertoar.
-Det sägs att man kan behöva smaka en maträtt tre gånger innan man vänjer sig vid en ny smakprofil och det är därför vi uppmuntrar extra mycket att våga smaka på nya rätter vi serverar.
Annas målsättning är att det alltid ska smaka gott,
-Men smak är väldigt subjektivt och vi kan märka av detta tydligt när det kommer till rätter vi lagar med råvaror som våra matgäster kanske inte är vana vid. Då är det viktigt att komma ihåg att matsalen också är en plats för lärande, vi har ett uppdrag att bredda smakprofilen hos våra matgäster samtidigt som det ska vara smakrikt och näringsriktigt. Det är inte ett lätt arbete vi har, men det är väldigt roligt.
På Nacka gymnasium har luncherna en central roll då de är en mötesplats för både elever på olika utbildningar och personal på skolan. Att ha en god, mättande och näringsrik skollunch är jätteviktigt eftersom mätta elever presterar bättre.
Sidan uppdaterades: