Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Resa till Förintelsens minnesplatser i Polen

I kursen ”Tolerans och extremism” arbetar vi bland annat med totalitarismen i Europa under Stalins Sovjet och Hitlers Nazityskland.

I kursen ”Tolerans och extremism” arbetar vi bland annat med totalitarismen i Europa under Stalins Sovjet och Hitlers Nazityskland. Polen blev offer för båda dessa stater, när de invaderade landet från olika håll under hösten 1939. Polen blev också en central plats för Förintelsen. Under en tredagarsexkursion i mars besökte vi Warszawa och Lublin. På plats fördjupade vi oss i det polsk-judiska livet före Förintelsen i de två städerna, som en gång hade en stor judisk befolkning. Warszawa utgjorde den europeiska judenhetens kulturella centrum, medan Lublin hade en både kulturell och religiös betydelse.

bild5.jpg

I Warszawa följde vi den polsk-judiska läkaren, författaren och pedagogen Janusz Korczaks liv. Korczak upprättade flera barnhem i Warszawa, både för kristna och judiska barn. Hans judiska barnhem förflyttades så småningom till Warszawas getto och Korczak deporteras så småningom tillsammans med barnen till Förintelselägret Treblinka, nordöst om staden. Efter en standsvandring i Korczaks fotspår begav vi oss under kvällen till Treblinka.

Bild1.jpg

I Lublin var gärningsmän i fokus, då vi undersökte de platser där högkvarteret för ”Operation Reinhardt” låg. Hur planerades och genomfördes Förintelsen? Under en stadsvandring i det före detta högkvarteret fördjupade vi oss i några av de personer som planerade och genomförde folkmordet. Vilka var gärningsmännen och finns det mekanismer som kan förklara deras agerande? Vi genomförde också stadsvandringar i Lublins före detta judiska kvarter och medeltida stadskärna och besökte den före detta yeshivan och en av Lublins judiska begravningsplatser. Under exkursionens sista dag besökte vi koncentrationslägret Majdanek i Lublins utkant, där vi arbetade utifrån temat ”offer, hjälpare och motstånd”.

bild3.jpg

bild2.jpg

bild6.jpg

Sidan uppdaterades: