Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
December

Över 70 år i Nacka och världen

Planen var att Nacka gymnasium bara skulle finnas i tre år – men försöket blev så lyckat att skolan fick fortsätta. Idag är Nacka gymnasium en av länets mest sökta skolor och har resultat som är bland de bästa i landet.

Nacka gymnasium, så som vi känner det i dag, skapades 1980 då den nya skolbyggnaden stod klar efter flera år av planering och byggande. Men skolan är i själva verket äldre än så, för redan 1959 började de första eleverna på Nacka gymnasium, som då var ett statligt försöksgymnasium och bara skulle finnas i tre år. Försöket blev så lyckat att skolan fick fortsätta, om än utspridd på flera olika byggnader.

En skola med bredd

Tisdagen den 26:e augusti 1980 var det till slut premiärdags för “nya” Nacka gymnasium. Birka och Eklidens skolor hade slagits ihop och skolan kallades av Dagens Nyheter för en “jätteanläggning”, med 1500 elever. Tidningen berättade att det nya gymnasiet hade ett stort bibliotek, många uppehållsrum och till och med grupparbetsrum utrustade med skrivmaskiner.

“Med så här många utrymmen för samvaro hoppas vi inte någon ska känna sig hemlös på rasterna. Men både personal och elevföreningarna ser helst att det blir så lite rökande som möjligt och att vi i framtiden inte ska behöva ha några rökrutor”, poängterade rektor Stig Eiderbrant.

I ett stort reportage i samma tidning, några år senare, kallades Nacka gymnasium för en rad epitet: eget litet samhälle, korvstopparfabrik, storföretag, amerikanskt campus, jättekryssare och komplex. “Storheten ger valmöjligheter” var slutsatsen.

Så var det redan då – och så är det än i dag. På Nacka gymnasium kunde eleven välja mellan dåtidens alla gymnasielinjer, från bygg och anläggning och distributionslinjen till humanistisk och fyraårig teknisk linje. I dag finns här över 20 olika program och inriktningar.

Eleverna som gick på skolan på 1980-talet var enligt Dagens Nyheter “välstädade och finlemmade”, några var “snofsiga” och en tjej var till och med “redig”. Det var i alla fall vad tidningen skrev, när centerledaren Thorbjörn Fälldin i mitten på 1980-talet besökte skolan och frågades ut av eleverna.

historieartikel 3.jpg

Studentexamen vid Eklidens skola (Nacka realskola). Foto 1967. Fotograf: Okänd

Förändringar och utmaningar

De stora politiska förändringarna av svensk skola under 1980- och 90-talet kom att påverka även Nacka gymnasium. Nya läroplaner, ekonomiskt tuffa tider och konkurrens från friskolor tvingade skolan att anpassa sig och förändra sitt utbud av program.

“Vi fattade det strategiska beslutet att bli en skola för hela Stockholmsområdet”, berättar Monica Ernbo som arbetade som rektor på skolan i 20 år.

Skolledningen inledde på 1990-talet ett kreativt arbete med att ta fram nya program, för att locka fler elever till skolan. Det var nu som det Internationella programmet skapades, där eleverna reste till Bryssel och Schweiz, och Kulturprogrammet som Nacka var först i Sverige med.

”Vi gick ut som klara finalister i tävlingen mot andra skolor. Vi fick höga antagningspoäng till våra program och Stockholms elever började hitta ut till Nacka”, säger Tom Appelgren som själv började på skolan som elev 1959 och senare kom tillbaka som lärare och biträdande rektor.

De två veteranerna är eniga om att framgångarna beror på både elever och lärare. Arbetet med att hitta engagerade och duktiga lärare har gett resultat, samtidigt som blandningen av högskoleförberedande program och yrkesprogram ger en dynamisk mix av elever.

historieartikel 4.jpg

Nacka realskola, som den från början kallades, är ritad av arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius. Från början till mitten av 1960-talet benämndes skolan Nacka läroverk, och därefter Eklidens skola, då skolverksamheten bestod av gymnasium, fackskola samt grundskolans högstadium. Eklidens skola är idag en högstadieskola. Foto ca 1955. Fotograf: Okänd

Internationell och världsledande

En annan framgångsfaktor är den internationella profil som skolan haft ända sedan 1965, då Idyllwild Youth Symphony Orchestra från Kalifornien spelade i aulan.

Nacka gymnasium var tidigt ute med internationella utbildningar. Programmen Natur Utland och Samhälle Utland, där eleverna reser till England för att läsa under nästan en termin, är fortfarande några av de mest populära gymnasieprogrammen i hela Stockholm.

Nackas elever har också rest till Bryssel, för att delta i tävlingen om bästa EU-slogan. Parollen “Söndrade genom historien – tillsammans in i framtiden” räckte inte till en förstaplats, men det blev en bra resa ändå.

En annan gång då det var dags att packa resväskorna var när Europaparlamentets president besökte skolan år 2000 – och tackade genom att bjuda in en hel klass till sitt kontor i Bryssel.

Även arbetet med “Ung företagsamhet”, där elever lär sig starta och driva egna företag, har gett skolan en egen profil. Nacka gymnasium var tidigt ute med detta inslag i utbildningen och har stundtals varit världsledande. I mars 1989 åkte sju elever och en lärare till en mässa utanför London, för att berätta om hur man håller företag rullande parallellt med skolarbetet. Nacka var då den enda skolan i världen som hade dragit igång tre ungdomsföretag.

historieartikel 7.jpg
Nacka gymnasiums fasad 1992. Fotograf: Gastón Salas

Full fart framåt

Drygt 70 år efter starten håller Nacka gymnasium ställningarna, som en av Stockholms största och bästa skolor. Hittills har tiotusentals nykläckta studenter sprungit ut genom skolans dörrar, mot en blomstrande framtid. Hur många av dem som varit “välstädade och finlemmade” är däremot oklart – och oviktigt.

Viktigare är att så många som möjligt av våra elever har fått ordentligt på fötterna inför ett vuxenliv som medborgare, yrkesverksamma och nyfikna på världen. Bland alumner från Nacka gymnasium märks alltifrån grafiska designers och serietecknare till musiker, lärare och författare. Och skolan som bara skulle finnas till i tre år lever i allra högsta grad vidare, med fullt fokus på framtiden.

Fler historiska bilder

Alla bilder i artikeln kommer från Nacka kommuns lokalhistoriska bildarkiv.

historieartikel 1.jpg

Studentexamen vid Eklidens skola (Nacka realskola) på Griffelvägen 15 i området Järlahöjden. På sjukhusbåren ligger den nybakade studenten Lars Ståhl. Foto 1967. Fotograf: Okänd

historieartikel 2.jpg

På biltaket sitter studenten Jan Åman från Eklidens skola. Foto 1967. Fotograf: Okänd

historieartikel 5.jpg
Studentexamen 1963 vid dåvarande Nacka läroverk, som tidigare hetat Nacka realskola och som efter mitten av 1960-talet kallades Eklidens skola och då bestod av gymnasium, fackskola samt grundskolans högstadium. Fotograf: Erik Tideström

historieartikel 6.jpg
Studentexamen den 6 juni 1990. I bakgrunden ses en del av skolans tidigare lokaler, numera Eklidens skola. Fotograf: Gérard Angot

historieartikel 8.jpg
Mona-Lisa av Gunnar Larson. Väggmålning i Nacka gymnasium. Foto 1985. Fotograf Åke Östman

historieartikel 9.jpg
I början av 1960-talet gjorde Stig Lindberg, formgivare vid Gustavsbergs Fabriker, en grupp väggbilder av järn för Nacka gymnasium. Verket fick titeln "Minoisk morgon". Foto ca 1965, fotograf okänd.

Sidan uppdaterades: