I månadsskiftet januari/februari var vår elev Alvin på Berzeliudagarna och har skrivit ett brev om dessa inspirerande dagar, som Alvin varmt rekommenderar att andra elever söker sig till - åtminstone de som har intresse för kemi!
Berzeliusdagarna anordnas av Svenska Kemisamfundet sedan 1956. Syftet är att ge svenska gymnasister en inblick i vad det innebär att studera kemi på högskola och vad man jobbar med som kemist. Omkring 350 gymnasieelever deltar årligen i arrangemanget på Stockholms universitet, genom stipendier finansierade av skolor och näringsliv i hela Sverige. Duktiga forskare håller korta, inspirerande föredrag om sin forskning, sin vardag och värdet av naturvetenskaplig utbildning.
Hej!
Jag fick i helgen förmånen att vara med på Berzeliusdagarna 2020. Det var en mycket spännande upplevelse att få lyssna på ett antal föreläsare, som inte bara var från Sverige utan även flera andra länder. Vi fick inblick i vad kemisterna sysslar med just nu i allt från CRISPR och dess etiska dilemman till katalys till gröna användningar av stenkol och olja (detta var något som jag inte var medveten om!) till läkemedel och molekylära maskiner.
Särskilt blev jag fascinerad av en professor från Umeå universitet som talade om CRISPR. Han talade inte bara om hur CRISPR-tekniken fungerar utan även om dess etiska dilemman och belyste den ganska underliga rådande lagstiftningen inom EU. Han odlade till och med CRISPR-modifierad kål i sin trädgård, och påpekade att även fast det inte var olagligt kunde han inte bli ertappad, eftersom det inte fanns någon skillnad mellan hans kål och den lagliga kålen!
Jag gillade även starkt en föreläsning av en engelsk professor från Manchester University som höll ett föredrag om molekylära maskiner. Han förklarade ett komplext område som molekylära maskiner (detta var ju ett nobelpris i kemi för bara några år sedan!) så att det blev begripligt genom roliga animeringar och till och med några magitrick.
Men det var ju inte bara föreläsningar på Berzeliusdagarna. Det var ju också två luncher, en middag och en hotellnatt med en massa andra kemiälskande lärare och elever från hela Sverige (och till och med några från Norge och Finland!), vilket förhöjde upplevelsen ytterligare. Som grädde på moset fick jag även skaka hand med en sådan kändis (i alla fall bland kemielever) som Magnus Ehinger.
Det var en oerhört givande upplevelse för mig, och jag skulle rekommendera vem som helst (som har i alla fall en gnutta kemiintresse) att åka om möjligheten erbjuds.
Med vänlig hälsning,
Alvin Larsson Bringholm i NN18b på Nacka gymnasium.
Sidan uppdaterades: