Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Myrsjöskolan

Välkomna till Gyllene myran - Myrsjöskolans kök och matsal

Skolans måltider handlar om så mycket mer än att mätta hungriga magar; det är en fantastisk lärandestund där alla sinnen både utmanas och kittlas.

Skolan strävar efter att både ge trygghet och att utmana: både i klassrummet och i matsalen. Vi vill få våra elever att i vår bekanta och trygga matsal upptäcka världen i en tugga; att våga prova nya smaker, nya texturer och upptäcka sin egen smakbild. Vem man är som individ förändras under skolåren; både personlighet och smak formas av allt vi möter.

I vårt rektorsområde vill vi att maten ska vara varierad, näringsriktig och att miljön ska vara inbjudande, lugn och trygg. Vi arbetar ständigt för att kunna erbjuda så närodlad och ekologisk mat som möjligt, vilket innebär att vi vill servera så få hel- och halvfabrikat det bara går, där mängden glutamat och socker är så låg som möjligt

Vi här på Gyllene Myran gör vi allt för att elever och personal på skolan ska få en härlig matupplevelse och ett energitillskott som skapar förutsättningar för att kunna prestera på högsta nivå under skoldagen. I vårt kök lagar vi all mat från grunden och vår ambition är att alla ska få en god och näringsriktig måltid och att man ska våga smaka på all mat. Smakerna ska vara nya och även någon smak som man känner igen. Vi lagar mat för ca 1280 personer varje dag. Vi serverar alltid en huvudrätt, ett vegetariskt alternativ samt specialkost till allergiker. Det finns alltid en stor salladsbuffé att komplettera tallriken med.

Mat och miljö

Vi har ett miljötänk i köket och matsalen där vi vill minimera den mängd mat som slängs. Vi önskar att alla tar så mycket mat som man äter upp, ta hellre lite mindre mat första gången för att sedan kunna ta en gång till om du vill ha mer. När vi lagar mat från grunden och väljer bort halv- eller helfabrikat innebär det bland annat att vi t.ex. inte serverar köttbullar, som vi inte hinner rulla själva. I stället jobbar vi med nötfärs på annat sätt och serverar t.ex. köttfärslimpa eller köttfärsfrestelse. I stället för att servera färdigpanerad fisk (fiskpinnar) vill vi servera ren fisk som vi idag panerar själva tillsammans med en god sås.

Mat och hälsa

Vi serverar även mellanmål till 350 fritidsbarn. Mellanmålet är en förstärkning för att barnen ska klara sig fram till hemgång. Vi serverar mjukt bröd med pålägg, grönsak och en fruktbit, mjölk eller vatten. För att variera mellanmålet serveras ibland naturell yoghurt med rostad müsli eller en smoothie gjord på yoghurt och frusna bär. Vi har också valt att inte använda oss av för mycket sockerprodukter i vår matlagning, därför serverar vi t.ex. inte sötade flingor eller ketchup.

Hör gärna av dig till oss om du har några frågor om maten till sofia.grunberger@nacka.se

Specialkost, anpassad måltid och behovsanpassad måltid

Specialkost innebär att kosten anpassas av medicinska skäl som till exempel vid födoämnesallergi eller celiaki. Ansökan görs via kommunens e-tjänst.

Anpassad måltid avser anpassningar av etiska eller religiösa skäl. Ansökan görs via kommunens e-tjänst.

Om ditt barn går i skolan behöver du inte beställa vegetarisk eller fläskfri mat då vegetarisk mat erbjuds som alternativ varje dag i skolan.

Behovsanpassad måltid Anpassningarna kan vara nödvändiga på grund av sensoriska, kognitiva eller utvecklingsbetingade funktionsnedsättningar. Om ditt barn har behov av anpassning, ta kontakt med skolans elevhälsoteam. Skolan beslutar om eventuella anpassningar som bedöms vara nödvändiga för att eleven ska klara sin skolgång.

Läs mer om Behovsanpassad måltid

En vanlig grupp där detta kan behövas är barn som har en hypersensitivitet för exempelvis lukt, smak, konsistens och utseende eller temperatur på maten. Det kan också röra sig om sväljningssvårigheter. Svårigheterna är tydliga både i hemmet och i skolan. Denna svårighet är då så pass stor att anpassningar måste göras för att nå optimal tillväxt och/eller energiintag under skoldagen. I många fall räcker anpassning av måltidsmiljö men i vissa fall är detta inte en tillräcklig anpassning utan även menyn kan behövas justeras i viss mån. Önskekost serveras inte utan anpassningar görs efter skolans utbud. Målet med anpassningen är att eleven med tiden ska kunna utöka sina matpreferenser och processen är ett samarbete mellan skola och hemmet.

Anpassningen gäller enbart elever som har utpräglat selektivt ätande. Elever som inte tycker om enskilda livsmedel eller maträtter får anpassa sin måltid efter det utbud som finns. Det finns gott om alternativ i den kost som serveras, det vill säga minst två olika rätter, salladsbuffé, knäckebröd och mjölk.

Sidan uppdaterades: