Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Våra samarbetspartners

Luleå tekniska universitet

Vetenskapliga ledare för utveckling av Lärarakademin har sin förankring vid Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitet har som första svenska lärosäte fått utmärkelsen ”HR Excellence in Research”. Det betyder att universitetet utvärderats och godkänts av EU-kommissionen för genomförd implementering av Europeiska stadgan för forskare och Riktlinjer för rekrytering av forskare.

Vid starten av uppbyggnad av Lärarakademin var Tomas Kroksmark professor emeritus kopplad till Samskolan som skolans egen skolprofessor. Under åren 2018–2021 handledde Kroksmark det vetenskapliga arbetet med att forska på den praktiska undervisningen tillsammans med professor Eva Aleby vid Luleå tekniska universitet.

Lärare på Samskolan har sedan 2019 studerat en kurs "Forskande lärare" på 7,5 högskolepoäng på avancerad nivå, som en introduktion till skolforskning. Professor Eva Aleby och Dr. Niclas Ekberg vid Luleå tekniska universitet har efter 2021 varit vetenskapliga ledare för kursen. Totalt har cirka 50 lärare på Samskolan och Neglinge skola slutfört kursen med opposition och examen. Härutöver har en majoritet av lärarna på Samskolan studerat en kurs i Handledning av lärarkandidater om 7,5 högskolepoäng vid Luleå Tekniska Universitet.

Uppsala universitet

Uppsala universitet är Sveriges och Nordens första universitet grundat 1477 och rankat som ett av världens 100 främsta. Här finns mer än 40.000 studenter. Universitetets nästan 5.000 forskare och lärare bedriver världsledande forskning och erbjuder ett nära på gränslöst utbud av utbildning. Samskolan tar emot VFU-studenter från Uppsala universitet. Många av samskolans lärare har också slutfört sin lärarutbildning och gått ytterligare kompetensutveckling på universitetet.

Universitet och högskolerådet – Erasmus ackrediterad skola

Erasmus är ett utbytesprogram inom EU för skolor och högre utbildning. Samskolan är en Erasmus ackrediterad skola och har flera samarbetsskolor i Tyskland, Frankrike, Spanien, mm.

Vetenskapens hus

Vetenskapens hus tar emot cirka 80.000 skolelever och lärare per år och inspirerar och skapar intresse och kunskap inom naturvetenskap, teknik och matematik. Samskolan har ett nära samarbete med Vetenskapens hus och har deltagit i flera projekt, studiebesök och fortbildningar som Vetenskapens hus anordnat.

Nobelmuseet

I Forskarhjälpen sammanför Nobel Prize Museum lärare, högstadieelever och forskare. Projektet finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning. 2020 års projekt handlade om stjärnor och rymden i samarbete med forskare på Chalmers.
Läs om Grand Jury Prize 2020 i Forskarhjälpens Stjärnjakten till Saltsjöbadens Samskola här.

Samskolan har ett nära samarbete med Nobelmuseets Forskarhjälpen och deltagit i flera projekt, studiebesök och fortbildningar. Senast var flera klasser engagerade i spindeljakten som anordnades av Forskarhjälpen.

PAX-pedagogik implementerad i våra skolor

PAX i Skolan syftar till att skapa trygghet och studiero genom ett positivt och samarbetsinriktat arbetssätt. Med tydliga förväntningar, uppmuntran och konstruktivt arbetssätt får eleverna stöd att utveckla samarbetsförmåga och bidra till en trivsam lärandemiljö. Metoden bygger på vetenskaplig forskning och har utvecklats sedan 1967. Lärare använder en flexibel verktygslåda med tio verktyg, exempelvis PAX Vision, där elever och lärare tillsammans formulerar förhållningssätt för trivsel, och PAX Spelet, en lekfull utmaning som uppmuntrar elever att fokusera på studiero och samarbete.

PAX-pedagogiken har visat positiva effekter som minskad lärarstress och färre störande beteenden. Arbetssättet uppskattas av både lärare och elever och används nu i våra skolor för att främja en trygg och effektiv lärandemiljö. I vårt rektorsområde har vi certifierade PAX instruktörer och vi följer implementeringen av PAX i våra klassrum med studier över tid för att mäta effekten där vi ser mycket goda resultat.

Samverkanskontakter internationellt

Peter Lippman är en amerikansk arkitekt bosatt i Australien och som arbetar med pedagogiska lärmiljöer. Saltsjöbadens samskola har ett nära samarbete med Lippman, han har gjort workshops i våra klassrum och är aktiv i skolans utveckling.

Okhwa Lee är professor inom digitalisering i skolan och verksam vid Chungbuk National University. Okhwa Lee är en av de främsta skolexperterna i Sydkorea.

Kampei Hayashi är Associate Professor vid Shinshu University (Japan) och gästforskare vid Uppsala universitet. Saltsjöbadens Samskola har ett nära samarbete med Kampei Hayashi som ingår i Lärarakademins internationella råd.

Samskolan har haft återkommande besök av lärarstudenter och professorer från Japan. Personal från Samskolan har också varit på studieresa till Japan för att få inspiration till skolutveckling.

Sidan uppdaterades: