Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Boo Gårds förskola

När:

Vad:

Innehåll:

Augusti

Jag till Vi

Terminen startas alltid upp med ett gediget arbete med ”JAG till VI” för att arbeta ihop barngrupperna. För att ge barn och vuxna möjligheten att känna trygghet, gemenskap och kamratskap. Vi arbetar med att förstå sig själv som individ, vad jag vill och behöver. För att sedan jobba vidare med gruppens vilja och behov. Detta gör vi genom lekar, övningar, tydliga ramar och strukturer.

September

Höstveckan

När september kommer vill vi få ihop gemenskapen på hela förskolan och detta gör vi genom en gemensam tradition för att fira in hösten med dess färger, smaker och dofter. Fokuset denna vecka handlar om ”från jord till bord”. Hela förskolan arbetar med fokus på äpplen och involverar köket med att göra eget mos, dryck, torkat äpple etc. Vi tar även vara på fallfrukt i vår omgivning och i köket servers det höstlunch av säsongens råvaror. Detta är ett tillfälle att väcka lusten till lärandet men även att värna om vår omgivning då vi städar undan och gör gårdarna redo för hösten.

Lilla Boo Gårds loppet

Vi i förskolan har en unik möjlighet att inspirera och utveckla barns glädje för rörelse och fysiska aktiviteter. Vi vill ge barnen möjlighet att utforska och utveckla sin kroppsuppfattning, motorik och koncentrationsförmåga genom att erbjuda dem rörelseglädjen och samhörigheten att delta i ett motionslopp. Vi värmer upp tillsammans på gården för att sedan gå eller springa en bana runt förskolans gård och den närmsta omgivningen. Sträckan springs beroende på ålder och förmåga. Väl i mål bjuds det på medalj, diplom och ett hälsosamt mellanmål.

Oktober

Stopp min kropp-veckan

En barndom fri från våld och övergrepp är en rättighet, men inte alltid en självklarhet. Vi vill ge barnen kunskap om vad samtycke innebär och vilka rättigheter barnen har. Vi vill stärka barnens förståelse och känsla för sin integritet och makten att säga nej. Detta gör vi genom att prata om kroppen, känslor och gränser. Vi arbetar med material som ”Stopp min kropp!”, ”Okej med dig?” samt ”förskolegänget”.

November

Barnboksveckan

Vi vill väcka lusten att läsa och upptäcka sagans magiska värld. Vi vill att alla barn ska få förståelse för läsningens betydelse och glädje, om sagors uppbyggnad och vad en författare och en illustratör är. Vi erbjuder sagoberättande i olika estetiska former och tar in teatrar som kopplas ihop med aktuellt temaarbete på förskolan. Vi skapar egna sagor och introducerar sagor från nu och förr. Vi fokuserar lite extra på boksamtal denna vecka för att stimulera barnens tänkande, lyssnande och reflekterande kring innehållet i våra sagor.

December

Lucia

Vi vill ge möjligheter till delaktighet och kunskap om traditioner, samt eventuella skillnader och likheter mellan firandet i olika familjer. Förskolans 5-åringar bjuder in till Lucia-sång för övriga barn på förskolan, där alla får klä ut sig i Lucias anda om så önskas. Vi skapar lyktor och hänger upp dem runt om på vår förskola och dess gårdar samt lägger ut mat till fåglarna och djuren i skogen. Efter barnens intresse tar vi tillvara olika traditionella aktiviteter i form av pyssel, sång och musik mm.

Julpyssel

Varje avdelning erbjuder en skapande aktivitet som är kopplad till julen. Barnen får tillsammans med sina vårdnadshavare gå runt fritt mellan avdelningarna och ta del av aktiviteterna. I matsalen ordnas en cafeteria för fika och mingel. Genom detta får barnen visa upp sin förskola och släppa in sina vårdnadshavare in i deras vardag och tillsammans se, uppleva och utforska olika skapande aktiviteter i förskolan.

Februari

Vänliga veckan

Genom vänliga veckan vill vi bidra med lite ljus i februarimörkret. Vi vill inspirera till ett vänligare samhälle, en vänligare värld och inte minst en vänligare förskola. Vi vill inspirera till att generositet handlar om att ge utan att förvänta sig något tillbaka. Vi lyfter och uppmuntrar barn att vara en bra kompis, hjälpa andra, säga förlåt, trösta, säga hej och fråga om någon vill vara med. Vi går trygghetsvandring tillsammans med barnen både inom- och utomhus där vi diskuterar vad som händer/kan hända i olika miljöer så att vi kan förändra miljön för att eliminera riskerna för kränkning.

Mars

Hälsoveckan

Vi strävar efter att alla barn ska få känna ett samspel mellan sina sinnen genom att få utveckla sina förmågor genom kroppen och knoppen - att uppleva vad rörelse, bra mat och avkoppling kan göra för vår inlärning och vårt välbefinnande. Vi arrangerar bamseloppet där själva tävlandet och vem som springer snabbast är oväsentligt. Det viktigaste är att barnen rör på sig och att de har skoj under tiden. Under veckan genomförs olika rörelsestationer i Bamse-tema, allt från gympapass till yogaklasser. Vi pratar om vad matens olika färger har för betydelse för våra kroppar och varje dag bjuds vi på mat med just olika färger.

April

Vår- och miljöveckan

Vi vill fira in våren och visa vikten av att ta hand om och vårda våra gårdar och vår närmiljö. Vi vill ge barnen insikt i var maten kommer från och precis som på höstveckan fokuserar vi på ”från jord till bord”. Vi vill öka barnens förståelse för naturvetenskap och deras förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan samt hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling. Vi städar och fixar våra gårdar och köper in lökar, frön, jord och trädgårdsmaterial utefter barnens intressen och arbeten i projektarbeten. På gårdarna arbetar vi med återvunnet material, plockar skräp och skapar utav detta nya saker. Vi plockar även skräp i vår närmiljö med Håll Sverige rent.

Maj

Förskolans dag

Detta är en dag där vi hyllar förskolans verksamhet och vikt för barns utveckling och glädje i sitt lärande. Barnen röstar fram temat för året genom förskolans barnråd. En lekfull dag med många aktiviteter och lekar erbjuds ute på gården och avslutas med sånguppträdande av alla barn samt ett föräldrafika på gården.

Juni

Avslutningsmiddag för 5-åring

Vi bjuder in till en avslutningsmiddag för de blivande skolbarnen. En middag utan vårdnadshavarna och de andra barnen på förskolan. En kväll med sång, dans och lekar och ett och annat tal och skål. Kvällen avslutas med skönsång på trappan för vårdnadshavarna innan de tackas av med en ros och paket.

Midsommarlunch

Vi lyfter den svenska traditionen kring midsommar, ger barnen en förståelse för att midsommar är en blandning av gammalt och nytt, av kristen tro, folkliga seder och de egna traditionerna inom varje familj. Vi skapar midsommarkransar och binder en midsommarstång. Vi bjuds på traditionell midsommarmat och dansar runt midsommarstången.

Sidan uppdaterades: