Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Från Vitryssland till Nacka

I november fick öppna förskolan i Ektorp ett besök av det mer ovanliga slaget. Sexton pappagruppsledare från Vitryssland var inbjudna att lära sig mer om hur män kan involveras i barns uppväxt. Besöket skedde inom ramen för SIDA-projektet "New men in Belarus", initierat av Riksorganisationen MÄN.

Ektorps öppna förskola har ett högt antal besökande pappor med barn. Mats Berggren, som leder projektet, beskriver den som ett bra exempel på en verksamhet som involverar män i sitt arbete.

- Projektets mål är att etablera ett hållbart system för att involvera fler vitryska män i barnens uppväxt genom att arbeta med pappagrupper efter svensk modell. Inom ramen för projektet har en öppen förskola för pappor och barn startats i huvudstaden Minsk, berättar Mats.

- Detta besök var en av veckans höjdpunkter! Allra mest imponerade var de av att barnen som papporna hade med sig var så små. Det är närmast otänkbart i Vitryssland. Där finns ingen föräldraförsäkring och pappor har ingen möjlighet att vara hemma med barnen när de är riktigt små.

Förskollärare Marianne Westerdal berättar att det var fullt hus och att besökarna ställde många och engagerade frågor. Vitryssarna avrundade med att delta i sångstunden och sjunga en barnsång på ryska.

Sidan uppdaterades: