Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Mötesplats för unga vuxna med psykisk ohälsa

Här finns ett forum där det är okej att komma även när man inte mår bra. Hit får du komma som du är! På tisdagar 17.00-20.00 ses vi på träfflokalen Café Lyktan i Björknäs och varannan torsdag har vi aktiviteter på stan.

Som besökare på Café Lyktan blir man positivt överraskad. Lokalen är full av pyssel- och konstmaterial, datorer, sällskapsspel, blommor och starka färger. Pia och Nils jobbar inom socialpsykiatrin och finns på plats i lokalen. En mustig thaigryta puttrar på spisen. Det är tisdag och unga vuxna kommer för att träffas i ett eget forum.

Ett eget forum

Idén till forumet började med en kille, Jonas. Han tröttnade på att bara sitta hemma efter jobbet.
- Jag ville lära känna lite nytt folk. Vad finns det för ställen att träffa folk om man inte vill gå på krogen? Jag kom hit med morsan första gången. Då var det bara äldre besökare här och jag undrade var alla unga var?

Tanken föddes där och då om ett särskilt forum för unga vuxna, 18-35 år. Under veckorna som gått har gruppen utökats och nu vill de locka ännu fler. På tisdagar träffas de, äter något tillsammans, fikar, umgås, spelar något sällskapsspel eller bara hänger.

Erfarenheterna som gemensam nämnare

Gruppen pratar om vad de har gemensamt med varandra utöver åldern:
- Att man inte alltid mår så bra. Man behöver ha en egen erfarenhet av det.
- Alla har haft kontakt med psykiatrin eller socialtjänsten, även om det inte är ett villkor för att få komma hit, säger Pia.

Kom som du är

Anna, en av besökarna, berättar:
- Man behöver inte snacka om man inte är sugen. Här finns också saker att fixa med om man vill. Att göra saker tillsammans ger något att umgås omkring. Det blir ett otvunget sätt att umgås.
- Här finns en öppenhet. Här behöver jag inte hålla ihop mig själv eller låtsas vara något jag inte är, säger Axel.

Under tiden som vi sitter och pratar upptäcker Nils och Vanja att de har ett gemensamt intresse för teater. Idéer om teaterbesök, konserter eller parkteater med picknickfiltar diskuteras ivrigt.
- Det är vi som träffas här som styr innehållet. Och nu vill vi bli fler!

När? Tisdagar 17.00-20.00.

Var? Paviljongvägen 5, Björknas. Vi planerar aktiviteter utanför lokalen, så om du vill kan du dubbelkolla med Laura att någon är på plats.

Hur? Ingen föranmälan behövs. På hemmaplan blir du bjuden på mat. För att fler ska kunna vara med på aktiviteter utanför träfflokalen subventionerar vi kostnaden.

Kontakt? Vill du ha kontakt i förväg kan du sms:a, mejla eller ringa Marianne Lund, telefon 070-431 90 88 marianne.lund@nacka.se

Du kan också besöka vår webb www.nacka.se/socialpsykiatrin

Sidan uppdaterades: