Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Hållplats Fisksätra - en servicepunkt för både nyanlända och etablerade svenskar

Under måndagen var volontärer på plats i Fisksätra bibliotek för att erbjuda besökare stöd i vardagsfrågor, hjälp att läsa och förstå brev, fylla i blanketter och hitta information. - Det finns ett behov av att någon jobbar med det här. Det märker vi dagligen.

Ida_630x350.jpg

Ida Ridder är på plats i Fisksätra bibliotek strax innan klockan fem. Ida driver projektet Hållplats Fisksätra som en del av sin praktik på Volontär i Nacka.

Hjälp med vardagsärenden

- Det handlar om att finnas till hjälp för vardagsfrågor, att förstå och fylla i blanketter från myndigheter, få samhälls- och föreningsinformation eller guidning till andra instanser när man behöver ytterligare hjälp, berättar Ida.

- Några behöver hjälp tio minuter, andra en och en halv timme – det ser väldigt olika ut. Vi har bara kört två gånger hittills och det har kommit kommit folk varje gång. Ordet sprider sig...

Abdirazak Mohamud, IT-assistent på Fisksätra bibliotek, servar volontärerna med datorer och ordnar plats att sitta ostört tillsammans med besökare.

- Vi är mycket positiva till det här, säger han. Det finns ett behov att någon jobbar med detta. Det märker vi dagligen.

Gemensamt projekt

- Bibliotekspersonalen får ofta frågor om de kan hjälpa till med vardagsärenden, berättar Ida. Det finns sen tidigare ett stort engagemang från invånarna i Nacka kommun att hjälpa och stötta nyanlända. Därför formades ett gemensamt projekt.
Projektet innebär att Volontär i Nacka finns med under uppstart och bidrar med handledare och volontärer att driva Hållplats Fisksätra. Vi hoppas också kunna kartlägga behov som finns för framtiden.

Abdirazak påkallar Idas uppmärksamhet. Någon väntar. Ida går in i ett annat rum för att hjälpa personen som precis kommit och det dröjer innan hon är tillbaka igen.

All hjälp är välkommen

Denna dag är det Kristina och Astrid Åkerberg som är på plats som volontärer. De är mor och dotter och är bosatta i Skuru. Kristina jobbar på bank i vanliga fall. Förra året var hon volontär som chaufför hos Refugees Welcome Stockholm. För henne är det en självklarhet att hjälpa till på något sätt.

- Alla måste ta små steg mot integration. Det blir väldigt konstigt annars. Detta handlar om att vara medmänniska.

Abdirazak kommer med ännu en besökare. Kristina och Astrid går till ett annat rum för att hjälpa den man som precis kommit. De kommer ut då och då för att hämta papper från skrivare. När Astrid har en stund över berättar hon:

- Jag är ung, men detta kan alla göra. Bara att lyssna och hjälpa till att skriva kan vara betydelsefullt. Byråkratsvenska kan vara svårt även för oss. Några som kommer tycker att det är svårt att kommunicera, men då får jag testa mig fram.

Måndagar och torsdagar

Klockan tickar fram emot sju. En kvart innan kommer Ida, projektledaren, tillbaka.

- Ursäkta, jag hade visst fullt upp idag, säger hon glatt. Vi kommer att fortsätta att köra fram till och med 19 december. Vi är här på torsdag igen!

Sidan uppdaterades: