En gång om året har vi kräftskiva på Sofiero. Häromveckan samlades vi som traditionen bjuder till dukade och dekorerade bord i höstens vackra färger.
Från köket kom sedan godsakerna utrullande, där fanns alla delikatesser som hör kräftskivan till. Vi åt, förutom nämnda skaldjur, även västerbottenpaj, bröd, bakad potatis, flera olika röror och såklart goda drycker i glasen. Det serverades snaps till de som önskade och vi sjöng snapsvisor så att taket nästan lyfte!
Här kommer några roliga fakta om kräftor du kanske inte kände till:
- Det är en myt att kräftor går baklänges. Uttrycket "kräftgång" har sitt ursprung i att det ser ut som att de rör sig baklänges.
- Att kräftor blir röda när de kokas beror på att dess gröna, blå och bruna pigment förstörs vid upphettning. Kvar blir två av kräftornas fem pigment, rött och gult, varav det röda är dominant och tar över det gula.
- En vanlig svensk signalkräfta innehåller cirka tretton gram kött. Tur att man får äta många!
Text: Robert, undersköterska Foto: Ditte, undersköterska
Sidan uppdaterades: