I oktober förra året startade resan för personalen på Sofiero och vi har sedan dess systematiskt genomgått denna utbildningsmodell inom demensvård. Utbildningen syftar till att ge personalen kunskap och verktyg för att utveckla det personcentrerade arbetet och är framtagen av Svenskt Demenscentrum.
Att boendet nu är Stjärnmärkt betyder att minst 80 % av all personal (chefer, undersköterskor, sjuksköterkor, rehabpersonal, kökspersonal och vaktmästare) har genomgått en utbildning i bemötande och vård av personer med demenssjukdom.
Nu är målet att fortsätta utveckla och ständigt förbättra vården och arbeta enligt de nationella riktlinjer som finns. Detta innebär bland annat att vi jobbar med ”Nollvisionen” för att minska tvångs- och begränsningsåtgärder i demensvården. Vi kommer även att arbeta enligt "Checklista demens" som hjälper oss att utveckla genomförandeplanerna än mer. Att använda oss av kvalitetsregistret SveDem ingår också i utbildningsmodellen.
När vi jobbar på detta systematiska sätt med varje kund utifrån dennes individuella behov, med hjälp av närstående och levnadsberättelsen, öppnas möjligheter att mötas och se nya lösningar på individens problem. Ibland är det de enklaste sakerna som är lösningen på de svåraste problemen, och denna lösning hittar vi oftast genom att lära känna personen bakom sjukdomen bättre, att se tillbaka på individens tidigare liv. Det kan handla om minskad läkemedelsanvändning, ökad fysisk aktivitet eller tid för enskildhet med taktil massage eller lyssna på musik.
Stjärnmärkningen gäller under ett år framåt, sedan behöver vi återigen se till att minst 80% av personalen genomgått utbildningen och visa att vi fortfarande arbetar enligt modellen. Här är ett par bilder från diplomeringen:
Text och foto: Robert, undersköterska
Sidan uppdaterades: