Vi hade börjat spåna på vad vi ville ha redan i september, men vi visste inte om pengarna skulle räcka. Så föll våra önskningar in December! Vi hade råd.
Vi planerade för möjligheten att anpassa tillgängligheten ut till trädgården, att det ska vara enkelt även för de som har svårt att gå och för dom som förflyttar sig med rullstol eller med stöd av rollator, en trädgård ska vara till för alla och då måste vi anpassa. Markarbeten beställdes och designades. En självklar placering var i närheten av hönsgården, under lövträdens kronor som ger skugga och vila även de allra soligaste dagarna.
Växthus beställdes och blomlådor levererades i den mörkaste vinter i väntan på sommar. Under tiden vi inte hade möjligheten att skapa rum ute, flyttade vi in grönskan. Blommande väggar och lövskogar skapar en närhet till naturen.
Varför ska vi då ha en Hälsoträdgår tänker ni? Ja studier visar en positiv påverkan på blodtryck och puls, sömnkvaliteten förbättras och stresstolerans samt koncentrationsförmåga höjs genom att vi är i naturen. Men det visar sig att delar av naturkontaktens hälsonytta även kan uppnås inomhus. Genom att vi arbetar med växter, planterar, sår etc. Genom krukväxter och naturbilder på väggar eller genom utsikt mot natur kan man uppnå ungefär samma effekter som att vara ute i naturen. Forskare menar att naturen har återuppbyggande effekter, vilket innebär att den ger mental avkoppling och återhämtning.
Och så kom nu äntligen den dagen som vi alla väntat på! 17 juni invigdes vår hälsoträdgård som vi i hälsoträdgårdsgruppen jobbat hårt med. Karin Teljstedt Ordförande för äldrenämnden fick äran att klippa bandet.
Flera tal hölls av bland annat hälsoträdgårdsgruppen, kunder och chef. Allt förevigades med hjälp av lokal press och genom våra underbara minnen. Tänk att få göra detta.
Sidan uppdaterades: