Klicka här för att komma till platsen i Google maps.
Boo gård har brunnit ner två gånger. Första gången på 1570-talet och andra gången år 1719. Byggnaden som idag står på platsen är från 1720-talet, men har sedan dess gått igenom en del förändringar. Den gulmålade panelen på herrgården tillkom under 1800-talet och under denna finns det ursprungliga rödmålade liggtimret. Invändigt finns dock delar av 1700-talsinredningen kvar med väggmålningar och dörrstycken i gustaviansk stil. Under 1700-talet var det vanligt att betydelsefulla gods och gårdar hade högre takhöjd på övervåningen eftersom det var herrskapets våning. I nedre våningsplan återfanns ofta barnkammare, bostäder för tjänstefolk, med mera. Till gården, som drev ett omfattande lantbruk, hörde en stor mängd ekonomibyggnader. Av dessa finns bevarade statarbostaden (statare var lantarbetare som fick en del av sin lön in natura), trädgårdsmästarbostaden samt tullstugorna nere vid vattnet.
Kvar från den äldre gården, som brändes av ryssarna år 1719, återstår idag en källare – det så kallade Boovalvet – nordväst om Boo herrgård. Källaren kan härröras från 1500-talet då amiral Jacob Bagge stod som ägare till gårdsanläggningen. Foto: Carl-Oscar Östling, 1949.
Mjölkflicka i färd med att sälja mjölk från Boo herrgård. Mjölkflickor, eller mjölksurror som de också kallades, var inte mer än 11-12 år gamla. Deras arbete bestod av att leverera mjölk till hushållen. Fotograf okänd. Foto 1906.
År 1700 såldes Boo gård på en offentlig auktion till greven och arkitekten Nicodemus Tessin den yngre (1654-1728). I köpet ingick Lännersta, Rensättra och Björknäs. Tessin är känd som slottsarkitekten bakom Stockholms slott och var en av barockens stora arkitekter i Sverige. Boo gård och dess kapell från 1600-talet brändes ner i samband med rysshärjningarna år 1719. Tessin hade då ägt gården i 19 år. Byggnaden låg högre upp på kullen än den nuvarande mangårdsbyggnaden. Kvar från den äldre gården återstår idag en källare. Den mangårdsbyggnad och det kapell vi ser idag ritades av Nicodemus Tessin på 1720-talet.
Nicodemus Tessin. Foto Wikipedia.
Sidan uppdaterades: