Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Stoppställe 4 Älta

Stoppställe 4 på den kulturhistoriska vandringen i Älta. Här stannar vi vid korsningen Ältagårdsvägen och Ältavägen.

Klicka här för att komma till platsen i Google maps.

Axéns affär

1914 flyttar familjen Axén till Älta och startar en affär. 1918 flyttar familjen och affären till ett större hus, Stavsborg, på Ältavägen. Axéns affär drevs fram till 1942. Affären hade ett brett sortiment, förutom livsmedel så fanns det allt från cement till knappnålar. 1938 utökas också affärsverksamheten med Älta järn och färghandel som senare flyttade till Älta centrum.

Bildtext: Axéns affär 1919.

Bildtext: Interiör Axéns affär.

Bildtext: Harry Axén utanför Älta järn och färg 1968.

För att kyla livsmedel både i butiker och hem innan kylskåp fanns så användes is. Ur Ältasjön tog man upp isblock. I isstackar förvarades isblocken i sågspånshögar utanför affärer.

Bildtext: Isupptagning Ältasjön

Torp i Älta

I Älta finns många gamla torp kvar. Ett av dem är Lovisedalstorpet som räddades från rivning och flyttades till Älta gård 1991. Torpet byggdes 1783 och låg ursprungligen vid Erstaviksvägen/Källmossvägen. Torpet gav bostadsområdet Lovisedal sitt namn.

Bildtext: Lovisedalstorpet

Snörom är ett annat torp i Älta. Det omnämns tidigast 1691 och fungerade som ett båtmanstorp. En båtsman var en militär inom flottan som fick betalt i form av ett torp med odlingsbar mark. På de flesta torp bodde annars torpare som betalade för sitt torp genom att utföra dagsverken på den gård som torpet tillhörde.

Bildtext: Torpet Snörom

Sommarstugor och sommarboende i Älta

Under 1930-talets början bestod Älta av omkring 750 åretruntboende invånare, ett stigande antal människor sökte sig till samhället men det är först senare under 60-talet som den kraftigare befolkningsökningen tog fart. Antalet åretruntboende var alltså länge rätt blygsamt i Älta men det är däremot tydligt att platsens karaktär skiftade markant mellan årstiderna. Under sommarhalvåren ökade befolkningen avsevärt då Älta bestod av många fritidsboende och var en populär ort för sommargäster. Historierna om hur platsen väcktes till liv under somrarna är många och går tillbaka ända till början på 1900-talet.

Bildtext: Familjen Lundberg poserar framför sommarstugan på Ältavägen 212 vid nuvarande Östra Stensö. I likhet med många andra hus vid denna tid var stugan byggd av virke från transportlådor, i detta fall transformatorlådor. Foto 1920-talet.

Bildtext: Stuga på Åkarvägen 8 i Hedvigslund.

Bildtext: Villa, idag riven, på Oxelvägen. Foto 1973.

Klicka här för att gå vidare till stoppställe 5.

Klicka här för att gå tillbaka till stoppställe 3.

Sidan uppdaterades: