Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
  • NACKA KONSTHALL: BREATHING MOUNTAINS

    Av Stina Folkebrant. Motion Graphics av Helena Sångberg. Vernissage 26 oktober 13:00 Nacka konsthall. Utställningen pågår till den 24 november.

    Läs mer här!

Den här utställningen handlar om måleri, animation och filosofi.

Den stora inspirationen för måleriet är Ah-Shi-Sle-Pah, Valley of Dreams, klippformationer i Navajoland i New Mexico där jag vandrade 2023. Jag upplevde starkt att bergen levde, de andades och det vill jag försöka gestalta genom att använda mig av animation. Helena Sångberg och jag har tillsammans skapat en värld som sakta börjar röra på sig.

Placeringen av djuranimationerna är som skuggor strax bredvid de målade djuren.

Mina tankar när jag såg animationerna röra sig i landskapsmåleriet föll på Platon och hans tankar om idévärlden, skuggvärlden som jag har tolkat fritt.

”Om du då förstår att det finns en verklighet bakom allt det synliga, hur kan det någonsin bli sig likt? Är det synliga det enda som existerar? Kan upplevelsen av det synliga leda oss till att se det osynliga?”

”Om allt är i ständig rörelse och förändring så är väl nuet det enda som existerar? Det enda som är evigt och även det rör sig oavbrutet? Tänk att jorden snurrar hela tiden samtidigt som du gör dina grejer. Dåtid och framtid är en illusion.” - Stina Folkebrant.

Stina Folkebrant arbetar som bildkonstnär och har en bakgrund som dekormålare på teatrar, har gått konstskolor men har också två fil Kand i Konstvetenskap och Religionshistoria från Stockholms universitet. Hennes inspiration är natur, djur, vetenskap och historia. Stina målar med svart akrylfärg och använder vatten för att skapa gråskalorna på vitgrundade dukar eller väggar. Inspirationen är det kinesiska svartvita tuschmåleriet.

Helena Sångberg är utbildad spelgrafiker i 2D- och 3D-grafik på Uppsala universitet. Helena har ett stort intresse för animation och Motion Graphics men arbetar också med illustration, konceptarbete och att skapa karaktärer, miljöer och texturer.

Fri entré.