Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Vi upplever just nu stora driftstörningar i telefonin. Felsökning pågår.

Läs mer...
Tid
14:00 - 15:00
Plats
Lilla scen
Adress
Marcusplatsen 17
Målgrupp
Vuxna
Arrangör
Kulturhuset Dieselverkstaden
Pris
Gratis

Syster Gerda

– föreläsning med professor Anna Götlind

Varmt välkommen på en intressant föreläsning om kvinnohistoria!

När: Söndag 29 september 14:00 – 15:00

Var: Lilla scen

Biljetter: Föreläsnigen är gratis men det är ett begränsat antal platser (50 st), så föranmälan krävs.

I samband med utställningen ”Tjäna, lära, vårda – kvinnoyrken i Nacka under 1900-talet” i Nacka konsthall bjuder vi in till en gratis föreläsning på Lilla scen den sista söndagen i september.

Anna Götlind, professor i historia på Stockholms universitet, föreläser om sin bok ”Syster Gerda – Sjuksköterskan, fackföreningsledaren och politikern Gerda Höjer.”

Foto: Elin Larsson Heppling

Om boken:

Gerda Höjer var vid mitten av 1900-talet den kanske mäktigaste kvinnan i svensk fackföreningsrörelse. Anna Götlind skildrar hennes liv och gärning under åren som flickskoleelev vid Åhlinska skolan, tiden vid Röda Korsets sjuksköterskeskola, det strängt reglerade livet som röntgensjuksköterska på Maria sjukhus och pionjärarbetet och de olika topposterna inom fackföreningsvärlden och politiken.

Hon berättar också om Gerda Höjers prestigefulla internationella uppdrag och de resor och de kontakter detta förde med sig. Fram växer bilden av en kraftfull och dynamisk ledargestalt. Ständigt på väg och jämt i arbete verkade hon för att förbättra villkoren för landets yrkeskvinnor, och då speciellt en stor och viktig men i vissa avseenden osynlig yrkesgrupp i folkhemmets Sverige: sjuksköterskorna.

Genom att ställa sig bredvid Gerda Höjer och blicka ut mot hennes samtid berättar Anna Götlind också om viktiga samhällsförändringar, om kvinnors rättigheter och möjligheter och om hur sjuksköterskeyrket steg för steg omvandlades från ett kall till en profession.

Om Anna Götlind:

Anna Götlind har varit prefekt på historiska institutionen på Stockholms universitet sedan 2021. Hon har mångårig och bred erfarenhet av undervisning i historia och har varit ansvarig för Kulturvetarprogrammet. På Högskolan Dalarna var Anna ansvarig för att bygga upp en större forskningssatsning kring Världsarvet Falun.

Åren 2005–2010 genomförde Anna ett större populärvetenskapligt bokprojekt på uppdrag av Svensk sjuksköterskeförening, med anledning av föreningens hundraårsjubileum. Projektet följdes upp tio år senare, 2021, med en biografi över sjuksköterskan, fackföreningsledaren och politikern Gerda Höjer.

För närvarande arbetar Anna Götlind med en biografi över uppfinnaren Carl Alrik Hult.

Annas forskningsintressen kan bäst sammanfattas under rubriken kulturhistoria – i ordets allra bredaste bemärkelse- och då med speciell inriktning mot mikrohistoria (historievetenskaplig genre som tar avstamp i det individuella människoödet eller den lokala miljön, men som är intressant även utanför den lokala kretsen). Hennes doktorsavhandling ”Technology and Religion in Medieval Sweden”, behandlar kyrkans och speciellt klosterväsendets roll för teknikkunnande och teknikspridning i det medeltida Sverige, liksom den medeltida kristendomens syn på tekniskt och manuellt arbete.

Under 2000-talet genomförde Anna ett antal studier med mikrohistoriska perspektiv. En av dem rör den informella äldreomsorgen på en småbrukargård i Garpenberg i södra Dalarna. År 2019 avslutade hon en större mikrohistorisk studie av ett sockenbarn som levde sitt liv i utkanten av Stockholm. Hans livsöde utgör den röda tråden i en bok om det svenska samhället och Stockholms förändring under perioden ca 1850–1940, skriven tillsamman med samhällsvetaren Rolf Lind.

Tyvärr kräver kartan en nyare webbläsare med javascript aktiverat för att fungera. Du kan alltid använda listvyn för att se aktuella evenemang.

{"markers":[{"position":{"lat":59.3052761,"lng":18.1214188},"content":"<div class=\"c-event-teaser c-buffer-box c-buffer-box--no-padding\">Marcusplatsen 17</div>"}]}

Sidan uppdaterades: