Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Ny modell för kulturpengen i pilotprojekt

Kulturnämnden avsätter varje år en kulturpeng för alla barn, från 3 års ålder till och med skolår 9 som är inskrivna i förskola, pedagogisk omsorg och grundskola i Nacka kommun, för att barnen ska få uppleva konst och kultur skapad av professionella utövare och skapa själva. För att effektivisera användandet av kulturpengen testas nu en ny modell i ett pilotprojekt.

Minskad administration och effektivisering

Med syfte att nå alla barn, utifrån aktuell kulturpeng, samt för att minska verksamheternas administration och effektivisera användningen av resursen, har Kulturnämnden beslutat att en ny modell för kulturpeng prövas i ett pilotprojekt under två år, med start i januari 2025.

Kulturhuset Dieselverkstaden får uppdraget

Modellen innebär att kulturpengen, som i dagsläget fördelas direkt till förskolor, pedagogisk omsorg och grundskolor, i stället tilldelas kulturhuset Dieselverkstaden, som får i uppdrag att erbjuda ett avgiftsfritt, målgruppsanpassat konst- och kulturutbud för alla barn från 3 år, inskrivna i förskola, pedagogisk omsorg och grundskola.

Genom att samla resurserna kan planering och redovisning effektiviseras, och mer resurser kan användas till verksamhet för målgrupperna. Dieselverkstaden har sedan många år, ett upparbetat nätverk med kulturombud inom hela utbildningsverksamheten i Nacka, liksom inom den professionella konst- och kultursektorn, vilket innebär att Dieselverkstaden snabbt kan presentera ett högkvalitativt utbud för de prioriterade målgrupperna.

Läs mer om den nya modellen för kulturpengen här

Sidan uppdaterades: