– Det här är en väldigt speciell dag för mig och familjen när Katarina har fått ett torg uppkallat efter sig, berättade Angelica Ström, dotter till Katarina Taikon, i samband med invigningen av Katarina Taikons torg på Henriksdalsberget i Nacka på torsdagen, och fortsatte:
– Katarina är tidigare en buss och en ABF-lokal i Örebro, hon har en gångstig i Tantolunden och en litterär plakett på Östermalm.
– Kanske betyder det här torget att det kan väckas ett nytt intresse för Katarina, och inte bara för barnböckerna som man brukar prata om, utan för hennes kamp för mänskliga rättigheter och i synnerhet för romers rättigheter, önskade hon i talet till de som samlats på torget.
Under tiden 1969-1990 bodde Katarina Taikon i ett av flerfamiljshusen på Henriksdalsringen.
På det nyinvigda torget finns nu en kulturhistorisk skylt, som berättar om Katarina Taikons liv och gärning.
Innehållet på skylten är sammanställt av Eva Sundström vid Nacka kommuns kultur- och fritidsenhet i nära samarbete med Angelica Ström. På skylten finns också information på romani chib, en text som är skriven av sångaren, kompositören och debattören Hans Caldaras, en vän till familjen som också fanns på plats under invigningsceremonin och som var en av de som också bodde på Henriksdalsringen under samma tid som Katarina Taikon.
Att gemenskapen på Henriksdalsringen var unik vittnade flera om under invigningen. Hit kom många för att besöka Katarina Taikons hem i sin kamp för mänskliga rättigheter:
– Jag har liknat livet här på Henriksdalsringen 103 vid att befinna sig på T-centralen i rusningstrafik, berättade Angelica Ström och förklarade:
– Det var oerhört många människor som kom och gick, och oerhört många människor som ville delta i kampen och som behövde stöd och hjälp.
– Men et fanns också en privat sida av Katarina här uppe på Henriksdalsringen: Här föddes hennes två äldsta barnbarn, här kunde vi umgås eftersom jag och mina bröder också bodde här. Vi var på något sätt alla samlade här. Här bodde också fem av mammas kusiner och deras familjer, så det fanns ett umgänge också med den romska familjen.
Monica Brohede Tellström (L), ordförande i kulturnämnden Nacka kommun, avtäckte den kulturhistoriska skylten strax efter hon berättat om sitt eget politiska uppvaknande, som bland annat har sitt ursprung i att som barn och ung att ha läst böcker som skrivits om Katarina Taikon:
– Det var en viktig faktor som fick mig att engagera mig politiskt för att aldrig kunna acceptera den typen av orättvisa.
Hon betonade också vikten av att namnge ett torg:
– Är en skylt och ett namn på ett torg så viktigt? Ja, det är viktigt eftersom det handlar om mer än bara namn på ett torg och en busshållplats.
– Det handlar om att visa respekt, att hylla och att tacka en person som har betytt mycket för kulturen och litteraturen i Sverige och Nackas kulturhistoria. Men framför allt har Katarina Taikon betytt mycket för samhället, för mänsklighetens sätt att se på varandra, och för den utveckling som har gått långsamt men ändå framåt sedan hon började sitt engagemang för mänskliga rättigheter även för romer i Sverige och världen.
Angelica Ström, dotter till Katarina Taikon, tillsammans med Eva Sundström, Nacka kommuns kultur- och fritidsenhet. Eva har sammanställt innehållet på torgets kulturhistoriska skylt (nedan) i nära samarbete med Angelica Ström.
Klicka för att läsa mer om Katarina Taikon.
För den som är nyfiken att besöka torget och lära mer om Katarina Taikons liv och gärning, så är det enkelt att åka kommunalt hela vägen. I SL-appen går det att söka sig fram till Katarina Taikons torg och påbörja resan mot Henriksdalsringen.
Radio Romano på Sveriges radio uppmärksammade invigningen live på sin Facebook-sida.
Sidan uppdaterades: