Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
December

Fler kulturkurser för barn och unga med funktionsnedsättning

Saltsjöbadens Teater, Academy Musikstil, Danshuset Stockholm samt Darra musik och dans får pengar för att utveckla kulturskoleverksamhet under 2024 för barn och unga med funktionsnedsättning genom kulturnämndens projektstöd. Projektstödets syfte är att Nackas kulturskolor ska få möjlighet att utveckla ett anpassat och attraktivt utbud så att fler kan delta.

– Alla Nackabor ska få möjlighet att delta i kulturaktiviteter och en prioriterad målgrupp är barn och unga med funktionsnedsättning. Jag är därför glad över att vi i kulturnämnden kan bevilja projektstöd till fyra kulturskolor som kommer att göra det möjligt för fler barn att få uppleva glädjen av att utöva aktiviteter inom teater, musik, dans och konst, säger Monica Brohede Tellström (L), kulturnämndens ordförande.

Academy Musikstil för anpassade musikkurser under skollov

Kulturskolan Academy Musikstil har fått stöd för att kunna erbjuda anpassade musikkurser för barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i åldrarna 7–19 och 20–24 år som går, eller har gått, i anpassad skola i Nacka. Kurserna planeras att erbjudas under sommarlovet, och/eller höstlovet 2024. Det kommer att finnas kurser för enskilda deltagare och för grupper i exempelvis sång och artist, instrument och TikTok samt multimusik och ensemble.

Danshuset Stockholm för att skapa en plattform med anpassad dansundervisning

Projektets syfte är att skapa en konstnärlig och trygg plats för målgruppen barn och unga i åldern 7–18 år som går i anpassad skola. Ambitionen är att målgruppen ska få uppleva känslan av att vara fullt närvarande i sin kropp och få utforska rörelse i ett kravfritt format. Projektet ska utforska vilken typ av övningar som är bäst lämpade i teori och praktik, men också låta elevernas personligheter och intressen forma undervisningen. Kulturskolan planerar att erbjuda anpassade terminskurser och ett sommarläger under 2024.

Darra musik och dans för projektet ”Tillsammans är vi starka”

Projektet ”Tillsammans är vi starka” är en dans-, musik- och konstföreställning om gemenskap och glädje för målgruppen barn och unga i åldrarna 10–24 år med intellektuella funktionsnedsättningar. Föreställningen kommer att produceras i team med kulturskolans egna pedagoger, deltagarna själva, en koreograf och andra musik-, konst- och danspedagoger med erfarenhet av att arbeta med barn och unga med funktionsnedsättning.

Saltsjöbadens Teater för fortsättning av projektet ”Din teater”

Under året har Saltsjöbadens Teater genomfört första delen av projektet som resulterade i sju teatergrupper med totalt cirka 70 kursdeltagare mellan 7–19 och 20–24 år som går i anpassad skola. Deltagarna fick lära sig teaterns grunder och tillsammans skapade de pjäser och spelade teater med ett stort utrymme för egna idéer och fantasi. Nu kommer projektet att fortsätta under vår- och höstterminen 2024 med syftet att utveckla en anpassad teaterverksamhet utifrån deltagarnas individuella förutsättningar och delaktighet.

Projektstödets långsiktiga mål

Det långsiktiga målet med projektstödet är att kulturskolorna ska utveckla ett välanpassat utbud av aktiviteter som passar målgruppen och sedan kunna införa dessa i ordinarie verksamhet. Nästa ansökningsperiod är under hösten 2024. Läs mer om projektstödet här

Här hittar du alla auktoriserade kulturskolor inom Nacka kommuns kundval

Sidan uppdaterades: