Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

"Så vare då" - Ett lokalhistoriskt bildgalleri på elskåp utomhus i Nacka

Ta del av Nackas historia där det en gång hände

På flera platser i Nacka kan du få en inblick i lokalhistoriska händelser i genom text och bilder som är monterade på elskåp utomhus. Bilderna och berättelsen på skåpet berättar om vad som en gång hände på platsen.

Via en QR-kod på skåpet kan du också läsa mer och lyssna på berättelsen.

Folkets Hus som låg i Ektorp i början av 1900-talet

Under sina glansdagar var huset en viktig mötesplats för föreningslivet, inte minst för arbetarrörelsen, men huset användes också till kultur-och nöjesliv med dansaftnar, konserter, basarer med mera.

Lilla Nyckelviken

Här får du veta den spännande historien om Lilla Nyckelviken och krogen där Johan Tobias Sergel och Carl Michael Bellman höll till. Du får också veta mer om sångerskan Jenny Lind ”den svenska näktergalen” som bodde på Lilla Nyckelviken på 1800-talet. Hon hade en framgångsrik karriär och det finns bland annat flera vittnesmål om hur förbipasserande båtar stannade upp för att lyssna till hennes sång.

Björknäspaviljongen

Dansstället Björknäspaviljongen finns inte kvar idag men var en viktig del i inte bara Nackabornas utan hela Stockholmsområdets nöjesliv. Det invigdes 1941 och blev Nordens största dansställe. Intill låg även restaurangen Herrgårn. Idag är det bara stenporten nedanför Björknäs centrum som vittnar om det nöjesliv som en gång i tiden pågick här.

Älta - Älta gård, Gula Faran och jättegrytor

Ältas första buss kallades för Gula Faran och var en gul omnibuss från Tyskland som gick mellan Älta och Enskede. Länge var det mest sommarboende i Älta eftersom det var dåliga kommunikationer. Det är först 1934 som Ältavägen kommer. På 1960-talet växer ett nytt samhälle fram med flerfamiljshus, radhus och centrum.

Fisksätra - järnåldern, Fisksätra gård och Fisksätra holme

I samband med att man byggde Fisksätra, 1968, gjordes arkeologiska utgrävningar. Då hittade man gravar som gör att vi vet att Fisksätra var bebott redan under järnåldern. Fisksätra har haft samma namn i minst 1000 år. Troligtvis fanns det under vikingatiden en utmarksäng här där man slog hö och tog löv för att utfodra sina djur. Ordet säter är nämligen ett vikingatida ord för just utmarksäng. Under 1700-talet var Fisksätra gård inritat på flera sjökort eftersom det låg intill farleden. I slutet av 1800-talet kom ångbåtstrafiken igång och sommarnöjen byggdes på Fisksätra holme. På 1970-talet byggs centrala Fisksätra med flerfamiljshus, radhus och centrum.

Sidan uppdaterades: