Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Minosk morgon

Snabbfakta

Konstverkets titel: Minoisk morgon
Placering: Nacka gymnasium, Griffelvägen 17
Konstnär: Stig Lindberg
Material: Metall
Invigningsår: i dagsläget okänt
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverket

Konstverket återfinns på Nacka gymnasium, Griffelvägen 17, i Hus A. Det består av metallreliefer i fem delar som sitter monterade i trapphall S längs två vinkelräta väggar Till största delen är verket placerat på våningsplan 1 men sträcker sig en bit uppåt i trapphuset.


Översikt, trapphall
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Minoisk morgon är gjort av flera olika slags metallmaterial, exempelvis järn och koppar. Det finns även bitar av glas i olika färger; blått, svart, orange, rött och lila, inlagt i metallen. Den sammanhållna formen av en av delarna kan liknas vid en fågel, eller är det en futuristisk flygmaskin? Detaljrikedomen är påtaglig och i de olika delarna skymtar små figurer, former och tecken; en båt, en sköldpadda, en böjd pil – eller är det en stig som leder fram till en hyddas ingång?


De två delar av verket som sitter längst till höger, samt detalj av skulpturdel.
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Minoisk morgon hänvisar med sin titel till minoerna. Minoerna är ett mytomspunnet folk vars kultur utvecklades under bronsåldern på Kreta. Det finns många och motsägelsefulla teorier om dem och deras kultur. Exempelvis att det var ett matriarkat och politiskt styrt av kvinnor. En annan hävdar att de praktiserade människooffer och kannibalism. Ytterligare en teori går ut på att de helt saknade krigsmakt och levde sina liv i fred.
- Kan du genom att titta närmare på Stig Lindbergs verk klura ut vad för teori han lutade åt att tro på?


Närbilder av de två vänstra delarna av verket.
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Genom åren har delar av Minoisk morgon skadats, bitar har lossnat och verket ska ses över för renovering. Flera av Stig Lindbergs andra offentliga arbeten har gått förlorade då byggnader renoverats, bytt verksamhet eller rivits. Här finns med andra ord en ovanlig skatt, väl värd att bevara.

Om konstverket

Formgivaren Stig Lindberg (1916 – 1982) föddes i Umeå, flyttade till Stockholm där han utbildade sig och var verksam under många år innan han slutligen bosatte sig i Italien. Vid nitton års ålder, ett år innan Stigs första sommarpraktik på Gustavsbergs porslinsfabrik, påbörjade han sina studier på Tekniska skolan – det som idag är Konstfack. Efter sin första sommar på Gustavsberg blev han dess konstnärlige ledare Wilhelm Kåges elev. 1949 efterträdde han Wilhelm Kåge som konstnärlig ledare på Gustavsberg. Han stannade där till 1957 då han lämnade sin post och blev huvudlärare i keramik vid Konstfack för att efter 14 år återvända till Gustavsberg och posten som konstnärlig ledare.

Stig Lindberg har formgett en uppsjö bruksting i glas och porslin, textilier, skulpturer och mer därtill. Han var förutom en mycket uppskattad formgivare verksam som illustratör, industridesigner och anlitades för att skapa utsmyckningar och konstnärliga gestaltningar till offentlig miljö.

Bland de offentliga verk Stig Lindberg gjorde, och som fortfarande finns kvar, kan nämnas Sekvens av förgyllt järn som han 1965 skapade till Alfa Laval i Tumba, Fontänskulptur i kopparplåt som sedan 1976 står på Renmarkstorget i Umeå, 1978 formgav Stig Lindberg två bronsskulpturer för Scandia Present AB, "Månfisken" och "Solfågeln" och hans sista arbete var två keramiska väggar i Hotell Al Rashid i Bagdad 1981.

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: