Love Enqvist arbetar ofta med frågor kring hur vi lever våra liv och alternativ historieskrivning. The Cooperative Human har inspirerats av den Svenska Kooperationens historia. Enqvist har tittat på Kooperationens påverkan på folkhemmet och det arv vi fortfarande lever med idag: bland annat idéerna bakom Kvarnholmen i Nacka samt Utan Gränser-utställningen 1957.
I arbetet kopplas det personliga till det allmänna. Det standardiserade mot individen. Mormors Gustavsbergsporslin och faderns baskostym återkommer både i utställningen och i filmen The Cooperative Human. Filmen berättar en annan historia än det etablerade KF arkivets och utspelar sig i en obestämd anakronistisk tid. I en ombyggd lägenhet i en före detta Kooperativ fabrik rör sig kroppar, året är 1957 eller kanske 2070.
Idéer kring god smak och konsumtion är lika aktuella idag som då KF byggde upp Sveriges största utopiska bibliotek, som även ingår som ett verk i utställningen.
Hur styr egentligen konsumtionen våra drömmar i det begärssamhälle vi alla bebor? Idag genomsyras världen av design inifrån och ut, men vilka ideologier ligger bakom? Vad är värt någonting? Vilka drömmar har vi om ett bra liv idag?
Utställningen kan ses som en filmisk plats eller scen med visuella manus att läsa ihop till en ny berättelse. En slags utgrävning av arkiv och bearbetning av platser som är i förändring.
Är kanske det vardagliga den plats som låter oss tala om det förflutna: ett förflutet som rymmer drömmar om en framtid som är vårt nu? Vad händer med det kooperativa begreppet i en värld där digitala och biologiska världar smälter samman?
I ”The Cooperative human” tittar vi framåt från dåtiden och blickar samtidigt bakåt på det framåtblickande för att kanske få syn på framtiden. Ett växelspel i tid och tanke, om ett gemensamt vi.
På Love Enqvist hemsida kan du följa hans arbeten.
Sidan uppdaterades: