Tidigare har kapacitetsutredningar som genomförts i Nacka haft fokus på utbudet, det vill säga hur många anläggningar som finns inom kommunen. Den här nya utredningen kommer i stället att fokusera på hur anläggningarna används.
Användningen kommer sedan att spela en stor roll för att skapa en förståelse för vilken kapacitet som kommunen har i dag. Med den kunskapen har kommunen bättre förutsättningar att kunna bedöma vad som behövs för att fritidsanläggningarna i framtidens Nacka ska vara ännu bättre.
Syftet med utredningen är att skapa ett gediget underlag till fritidsnämnden inför framtidens satsningar på fritidsanläggningar. Den påverkar inte redan planerade anläggningar. Kapacitetsutredningen kommer inte att fastställa specifika platser eller byggnadslösningar.
Under första kvartalet har bland annat kommunen samlat in data gällande anläggningar och Nackas bidragsberättigade föreningar har fått delta i en enkätundersökning. Frågorna som undersöktes i enkäten valdes ut för att samla in en bred kunskapsbild över vilka faktorer som påverkar utveckling, efterfrågan och tillgång till fritidsanläggningar. 74 procent av de tillfrågade föreningarna besvarade enkäten och totalt svarade 57 av 106 tillfrågade föreningar och sektioner.
Enkätundersökningen ringade in centrala frågor i det fortsatta arbetet. Resultatet visar bland annat att föreningarna prioriterar utbudet av tider i anläggningarna både idag och i framtiden. Resultatet visar även att det via fritextsvaren finns mycket att fördjupa sig i. Enkätens resultat är ett viktigt komplement till statistik och annan data som kommunen har tillgång till.
Just nu pågår förberedelser inför fördjupade dialogmöten med representanter från Nackas föreningsliv och idrottsförbunden. Samtidigt påbörjas arbetet med en geografisk analys. Ambitionen är att analysen ska visa hur det befintliga utbudet tillsammans med de nya anläggningarna som kommer att byggas täcker in Nacka i förhållande till Nackas olika bostadsområden. Resultatet kommer att kunna illustreras på olika sätt, till exempel genom något som kallas för ”heatmaps”. En ”heatmap” kommer att visa hur närheten till anläggningarna ser ut gällande gångavstånd, cykelavstånd och restid med bil.
Enkäten kommer att skickas ut till alla föreningar i kommunens register under första kvartalet 2024. Frågorna kommer bland annat att handla om föreningars utvecklingsmöjligheter, vilka utmaningar som finns, vilka samarbeten som kan utvecklas. Syftet med enkäten är skapa en förståelse om Nackas föreningsliv idag och att få kunskap om vilka frågor som är viktiga att ta vidare i nästa steg, dialogen.
Dialogmöten kommer att genomföras med ett urval representanter från föreningslivet som får möjlighet att bidra till utredningen i fördjupande frågor. Här finns möjlighet att diskutera och arbeta tillsammans kring olika scenarion, testa frågeställningar och mycket annat.
Utredningens rapport kommer att skickas till Nackas föreningar på en så kallad remissrunda. Remissrundan innebär att föreningarna får möjlighet att lyfta sina synpunkter innan rapporten presenteras och hanteras av fritidsnämnden.
Sidan uppdaterades: