Från järnvägen eller bilfönstret kan det verka lite skrämmande att närma sig Fisksätra. De höga husen som i rader tornar upp sig bakom centrumbyggnadens mur mot trafiken. Men inne mellan husen öppnar sig ett helt annat landskap. Trädgårdskonst och natur förenas till en plats där man i timmar kan vandra ostörd av biltrafik och där storslagna utblickar omväxlar med intima rumsligheter, som lekplatser, konstverk och sittplatser för samtal och eftertanke. Det är som en slottspark. Men inte en slottspark för överheten utan en slottspark för dig och mig och våra medmänniskor.
Det moderna Fisksätra är ett av de bästa resultaten av det så kallade
"Miljonprogrammet" – det program som antogs av riksdagen 1965 för att
med en miljon nya bostäder under en tioårsperiod bygga bort bostadsbrist
och social misär i Sverige. Eftersom det var extra känsligt att bygga ett stort bostadsområde i en skärgårdsnatur, som dittills bara sett enstaka villor, utlystes en arkitekttävling. Den vanns 1962 av ett förslag som fått mottot "Det går att gå" och som ritats av arkitekterna Tore Forsman och Ulf Snellman.
Förslaget hade Venedigs trafikseparering som förebild med gångtrafik och mänskliga möten på ett övre plan skilt från bilar, parkeringar och leveranstrafik. Här skulle ca 10 000 människor kunna leva ett gott liv på stora bilfria ytor i direkt anslutning till motorväg och järnväg.
Ta chansen att upplev Fisksätra du också.
Ladda ner och skriv ut Fisksätra konstpromenad här. (PDF-dokument, 820 kB)
Sidan uppdaterades: