Kommunen tar regelbundet prover på vattnet vid Nackas kommunala badplatser. Under badsäsongen görs provtagningen vid fyra tillfällen för varje badplats. Vid provtagarna kontrolleras även om det förekommer algblomning samt temperatur.
Vid Nackas så kallade EU-bad tas prover oftare:
Vid kraftiga regnväder kan vattenkvaliteten tillfälligt försämras när skräp och föroreningar spolas ut i sjöarna och det kan därför vara klokt att avstå från insjöbad någon dag efter regnet.
Våra provresultat redovisas på Havs- och vattenmyndighetens webbplats. Tänk på att du behöver klicka på det bad du är intresserad av för att se senaste provresultatat.
Till Nackas badvattenprovresultat på Havs- och vattenmyndighetens webbsida.
För provresultat gällande Hellasgården och Söderbysjöns badplats i Älta hänvisar vi till Stockholm stad som äger och sköter badplatserna.
Vid provtagningstillfället tar vi vattenprover för att analysera förekomsten av bakterier. Vi mäter då även temperatur, siktdjup samt om det förekommer algblomning.
Två typer av bakterier mäts vid badvattenprovtagningarna eftersom dessa är bra indikatorer på vattnets bakteriologiska kvalitet. Om det finns höga halter av de bakterier som provtas finns det troligen även andra bakterier i vattnet. E. Coli och intenstinala enterokocker finns naturligt i människor och djurs tarmar och kan vid höga halter göra människor sjuka. Barn och människor med nedsatt immunförsvar är särskilt känsliga.
Vid de allra flesta provtagningstillfällena har badvattnet i Nackas sjöar och vid badplatserna bra kvalitet. Ibland kan vattnet få en anmärkning och ytterst sällan anses det vara otjänligt att bada i.
Om vattnet visar sig vara otjänligt eller tjänligt med anmärkning tas ett nytt prov och ifall också det är otjänligt görs en utredning om vad som kan ha orsakat de dåliga värdena. Dessutom tas ett ytterligare prov. Efter flera otjänliga prov i följd stängs badplatsen, och öppnas först då prov visar att vattnet är tjänligt. Det händer ytterst sällan att Nackas badplatser stängs.
Ett otjänligt prov kan ha flera orsaker. I områden där hushåll har enskilda avlopp med utlopp i sjöar eller havsvikar kan bakteriehalterna bli höga. Vid vissa sjöar finns kommunala bräddavlopp, som man vid kraftiga regn tvingas utnyttja för att leda bort spillvatten. Vid kraftiga regn kan även bakterier i jorden spolas ut i vattnet. Ytterligare en orsak till höga bakteriehalter kan vara att det finns mycket sjöfåglar vid badplatsen.
Eftersom varje provtagningstillfälle är unikt kan en badplats som visat sig ha otjänlig badvatten en dag vara tjänlig dagen efter. Orsaken kan vara att de föroreningar som funnits drivit iväg. Att vattenkvaliteten plötsligt blir sämre trots att ett godkänt prov nyligen tagits kan också inträffa, exempelvis vid kraftiga regn.
Ett badvatten som fått en anmärkning är inte farligt att bada i, men ansvariga i kommunen blir uppmärksammade på att det kan finnas något som förorenar badplatsen och kan behöva utredas närmare. Men ofta beror en enstaka anmärkning på tillfälligheter, som att det varit kraftiga regn vid provtagningstillfället eller att det var ovanligt många badande den dagen. Även sjöfåglar eller andra djur kan ha bidragit till de förhöjda bakteriehalterna.
Det finns risk för blomning i fler sjöar och havsvikar. Det rör sig oftast om blågrönalger (cyanobakterier) som blommar. En del alger producerar ett gift som inte är bra att få på huden eller att svälja. Giftet kan ge klåda, magbesvär, hösnuva, kräkning, feber, led- och muskelvärk, huvudvärk och ögonproblem.
Algblomningar är vanligast under sensommar och höst, när vattnet är näringsrikt samtidigt som solljuset gör att algerna kan växa snabbt.
Det är svårt att skilja på giftiga och ofarliga algblomningar. Om vattnet inte är så klart som det brukar vara och ytan täcks av en grönbrun hinna eller fina trådar bör man framför allt inte låta barn, hundar eller personer med allergier bada i vatten med sådan blomning.
Misstänker du algblomning så rekommenderar vi :
Frågor och svar om algblomning
På sommaren kan vattnet vid badstränderna innehålla fågelparasiter som är så små att de inte syns med blotta ögat. När du badar kan de borra sig in i huden någon millimeter innan de dör, vilket ger en ofarlig reaktion med kliande utslag.
Mer information om badklåda på Folkhälsomyndighetens webbplats
Sidan uppdaterades: