Svar: Nacka vill ha en mångfald av aktörer eftersom det gynnar kvaliteten. Nackas princip är att upphandling ska avgöra vem som ska utföra tjänster och service som kommunen erbjuder. Sedan 2013 har tre av Nackas sex folkbibliotek drivits av en privat aktör. Biblioteken har under den tiden utvecklats i en positiv riktning och kulturnämnden beslutade att driften av alla sex bibliotek skulle upphandlas på nytt.
Svar: Kommunen kommer i fortsättningen att äga biblioteken, lokalerna, böckerna och interiören men de kommer att drivas av två externa aktörer. Aktörerna måste följa kommunens biblioteksstrategi och medieplan. Nacka kommer att ha minst lika hög kvalitet på sina bibliotek som vi har haft hittills.
Aktörerna måste följa kommunens medieplan, det säkerställer att biblioteken erbjuder böcker, tidskrifter, DVD med mera av en viss bredd och kvalitet. Aktörerna måste också hålla sig till den nationella bibliotekslagen som till exempel säger att verksamheten på biblioteken ska vara avgiftsfri och att det ska vara gratis att låna.
Det 20-tal medarbetare som i dag arbetar i de kommunala biblioteken kommer att erbjudas anställning hos Axiell. De som väljer att stanna kvar som anställd i Nacka kommun kommer att erbjudas omplacering. Personalen som är anställd hos Dieselverkstadens bibliotek AB (ett 20-tal medarbetare) påverkas inte alls.
Svar: Vi upphandlar driften av biblioteken för att vi tror på mångfald och kvalitet. Mångfald bidrar till utveckling och man inspireras av varandra. Den som är bäst på att driva bibliotek ska göra det. Gör aktören vinst är det naturligtvis positivt, då kan verksamheten utvecklas ännu mer. Det är ingen upphandling kring pris, utan en upphandling om kvalitet. Totalt sett tillför kulturnämnden mer pengar till biblioteken.
Svar: Det är de två aktörer som lämnade de starkaste anbuden enligt de kriterier som var beslutade i upphandlingen.
Kriterierna är:
A – Verksamhetsplan 50 %
B - Organisation och kompetens 30 %
C - Innovation och utveckling 20 %
Sidan uppdaterades: