Här finner du de bilagor och filmer som omnämns i kompendiet "Kollegialt lärande för språkutveckling i förskolan".
Delar av materialet - såsom studien - finns som dokument i PDF-format som av tillgänglighetsskäl inte kan publiceras på webben. Kontakta utbildningsenheten om du vill få tillgång till dessa PDF:er, utbildningsenheten@nacka.se
Så här kan de båda filmerna användas i kompetensutveckling med mera:
Film 1 är 30 minuter lång och beskriver det huvudsakliga resultatet av studien. Filmen kan användas för att ge förskolans personal, vårdnadshavare och övriga intresserade en övergripande information om studiens resultat.
Den kan också fungera som en första inledning till ett kollegialt lärande i personalgruppen om språkutvecklande arbetssätt, se nedan.
Film 2 är 52 minuter lång och behandlar viktiga delar inom språkutveckling med hänvisning till det som framkom i studien och som presenterats i film 1. Här får personalen mer stöd för att förstå vad som efterfrågas i språkundervisning i form av undervisningsområden, arbetsformer och förväntat lärande.
Filmen är avsedd att användas som en fortsättning av film 1, för att tydliggöra för förskolans personal vilka områden det fortsatta utvecklingsarbetet bör behandla.
Tanken är alltså att förskolepersonalen först ser film 1 och diskuterar resultatet, och därefter ser film 2 som en inledning till ett fortsatt kollegialt lärande, exempelvis med stöd av materialet i de två kompendier som togs fram i samband med studien:
Nedan finner du de bilagor som omnämns i de olika kapitlen.
Det här observationsprotokollet är användbart när arbetslaget i kollegialt lärande vill få stöd i sina observationer för att finna utvecklingsmöjligheter i språkundervisningen. Protokollet består av tre delar: Fysisk, didaktisk och social språkdimension.
Bilaga B består av två delar:
Bilaga C består av tre delar:
Observationerna som finns återgivna i det här häftet har gjorts på förskolor. Materialet är en del av en studie som genomfördes av Nacka kommun och Ann S. Pihlgren under hösten 2023.
Observationerna är dels hämtade ur studien, dels från andra förskolor. De är återgivna i berättande form för att förenkla läsningen, som korta case.
Avsikten är att de ska användas som underlag för dialog i grupper av förskolepersonal som vill utveckla sitt didaktiska kunnande. De flesta av observationerna handlar om situationer som på olika sätt kan kopplas till barns språkutveckling och språkutvecklande undervisning i förskolan. När gruppen består av enbart barn med annat modersmål har det kommenterats.I de flesta av grupperna finns dock en andel barn med annat modersmål.
Varje case diskuteras först utifrån frågan: Vilka delar i barns språk- och
kommunikationsutveckling berörs i undervisningen?
Sidan uppdaterades: