Språkutvecklande arbetssätt i fritidshemmet
En särskild studie om fritidshemmens språkutvecklande arbetssätt i Nacka kommun genomfördes hösten 2024 av Ann S. Pihlgren, fil. dr. i pedagogik och forskningsledare för Ignite Research Institute, på uppdrag av utbildningsnämnden. Med utgångspunkt från studiens resultat och aktuell forskning har också ett tillhörande utvecklingsmaterial tagits fram av Ann S. Pihlgren. Det är fritt tillgängligt för alla fritidshem som vill använda det för att utvecklas ytterligare inom området.
Mer om studien
Syftet med studien är att få en nulägesbild och att identifiera styrkor, utmaningar och utvecklingsområden inom fritidshemmens uppdrag med att stimulera och främja elevers språkutveckling. Studien har genomförts genom observationer, intervjuer av rektor och personal samt genomgång av dokument för ett urval av sex fritidshem verksamma i Nacka, både fristående och kommunala.
De sex fritidshemmen som studerats erbjuder god omsorg, bra miljö och en trygg fritid i anslutning till skoltid. Det ger bra förutsättningar för att stimulera elevernas lärande. Alla fritidshem i studien har också goda exempel på språkutvecklande aktiviteter. Ett utvecklingsområde är att lärandet inte kommer alla elever till del. Studien visar också att kvaliteten i det språkutvecklande arbetet kan höjas genom ett mer systematiskt arbete utifrån läroplanen.
Mer om utvecklingsmaterialet
För att underlätta för fritidshem att utveckla kvaliteten ytterligare och arbeta mer systematiskt med elevers språkutveckling har studien kompletterats med ett utvecklingsmaterial som finns tillgängligt på Nacka kommuns webb. Materialet riktar sig till rektorer och medarbetare i fritidshem.
Workshops om utvecklingsarbetet
Utbildningsenheten kommer att med start våren 2025 erbjuda tillfällen för workshops för utbyte av kunskaper om att leda utvecklingsarbete inom språkutveckling, riktat till fritidshemmens ledning.
Utvecklingsmaterial och filmer
Sidan uppdaterades: