Svar:
Den här frågan har två olika svar beroende på vad vårdnadshavare vanligtvis har för sysselsättning:
Svar:
Egna företagare som arbetar under föräldraledigheten ska kunna styrka behovet av vistelsetid med exempelvis uppdragsavtal eller utdrag ut företagets redovisning.
I e-tjänsten anger vårdnadshavare antal timmar och anger ”arbete/studier under föräldraledigheten” som grund för placering.
Svar:
Normalt har anställda personer en reglerad arbetstid. Men vissa grupper av anställda har helt eller delvis oreglerad arbetstid. Oreglerad arbetstid kallas förtroendearbetstid och kan utföras på andra platser än arbetsplatsen. Exempelvis har de flesta lärare dels en reglerad arbetstid och dels en viss förtroendearbetstid.
Förtroendearbetstid är alltså arbetstid och barnet har rätt att gå på förskolan.
Om du misstänker att en förälder inte arbetar bör du först och främst ha en dialog direkt med föräldern. Om du fortfarande, efter kontakt och dialog med vårdnadshavaren, misstänker att hen inte arbetar så kan du kontakta arbetsgivaren.
Svar:
Nej, båda barnen ska vara lediga.
Vistelse vid föräldraledighet gäller endast när vårdnadshavare är ledig för ett annat barn som inte har en placering i förskola/pedagogisk omsorg. Om det äldre barnet är 3-5 år har barnet rätt till allmän förskola, dvs 15 timmars vistelse per vecka undantaget skolloven.
Svar:
Det beror på hur långt det är kvar till beräknad förlossning.
Svar:
Ja, men bara om den andra vårdnadshavaren arbetar/studerar eller är arbetslös (aktivt arbetssökande).
Omfattningen beror på om det är förskola eller fritidshem.
Svar:
Föräldrarna får ingen ”kompensation” om det infaller en röd dag under barnets ordinarie schema. Om det exempelvis är en röd dag på en torsdag så kan inte barnet komma på den lediga fredagen istället.
Svar:
Verksamheten kan inte neka ett barn att komma tillbaka under förutsättning att barnet har rätt till det antalet timmar utifrån att vårdnadshavarnas behov av omsorg.
Det är OK oavsett om barnet går till aktiviteten själv eller om vårdnadshavaren ordnar med någon som hämtar och lämnar barnet.
Exempel: Barnet är på förskolan till klockan 18 utifrån att vårdnadshavaren arbetar. Hen blir hämtad till sin aktivitet som börjar klockan 15.30 och kommer tillbaka klockan 16.30 och är sedan kvar till 18.00 när det är dags att gå hem.
Svar:
Vårdnadshavaren får omgående ändra till den vistelsetid som hen behöver för arbete/studier och restid.
Svar:
Det äldre syskonet behåller den vistelsetid som barnet haft under föräldraledigheten så länge inskolningen pågår. När det lilla syskonets inskolning är klar ska båda barnen börja med sin ordinarie vistelsetid.
Svar:
Ja, om vårdnadshavaren är inskriven på en utbildning som är studiemedelsberättigad. Då får barnet vara i verksamheten utifrån studietid + restid. Be om ett intyg från skolan om att vårdnadshavaren är inskriven på skolan och att studier pågår.
Svar:
Förskolor och fritidshem ska erbjuda verksamhet på helgfria vardagar 06.30-18.00. För pedagogisk omsorg gäller 07.00-17.00.
Om en förälder behöver tillsyn utanför dessa tider finns det möjlighet att ansöka om omsorg på obekväm tid via Nacka kommuns webbsida.
Länk till sidan med information om omsorg på obekväm tid
Svar:
Ja. Grunden för placering blir föräldraledig, eftersom båda vårdnadshavarna är föräldralediga för ett barn som inte har placering på förskola eller i pedagogisk omsorg.
Svar:
Ja. Vårdnadshavaren har rätt att ha sitt barn i verksamheten om hen är aktivt arbetssökande och inskriven på arbetsförmedlingen, detta gäller alla vardagar under året.
Svar:
Vårdnadshavare har rätt till plats om de arbetar eller studerar.
Om verksamheten är semesterstängd ska du ordna plats så snart som möjligt, men senast inom en vecka. Om det inte är semesterstängt ska du ordna plats så snart som möjligt.
Svar:
Du ska vid varje tillfälle informera vårdnadshavare vad de har rätt till.
Alla anordnare ska erbjuda verksamhet alla vardagar under året. Ramtiden är 6.30-18.00 för förskola och fritidshem, för pedagogisk omsorg gäller 7.00-17.00. Detta gäller även om det är planeringsdag eller liknande.
Ni ska regelbundet säkerställa att alla vårdnadshavare får veta hur ni erbjuder alternativ verksamhet dessa dagar.
Svar:
Nej. Vårdnadshavare som arbetar eller studerar under föräldraledigheten behöver göra ett val. Antingen baseras vistelsetiden på föräldraledigheten (25 timmar per vecka) eller på grundregeln (arbetstid/studietid samt restid).
Om föräldern väljer att basera vistelsetiden på arbete/studier + restid behöver du få in intyg från föräldern som styrker sysselsättningen. Intygen ska du spara på förskolan för eventuell framtida kontroll.
Svar:
Vårdnadshavaren har rätt till en vistelsetid baserad på arbetstid plus restid till och från arbetet.
När en vårdnadshavare är vikarie kan det bli ett ganska varierat schema från en vecka till en annan. Ha en dialog och stäm av schemat regelbundet och vilka tider som gäller.
Informera så tydligt du kan om vad som gäller och sen får du lita på att vårdnadshavaren endast använder verksamheten när hen har rätt till det. Du kan, om det behövs, begära ut intyg från arbetsgivaren.
Sidan uppdaterades: