När en person ansöker hos en myndighet om någon form av insats eller stöd, görs en behovsprövning, där man närmare utreder hur personens behov ser ut och hur omfattande de är. Efter utredningen meddelar myndigheten ett beslut om det sökta stödet beviljas eller ej.
En myndighet fördelar ut, bistår med, ekonomiska resurser till personer med olika speciella behov. En biståndshandläggare på kommunens socialtjänst – som är uppdelad i en omsorgsenhet och en äldreenhet - arbetar med att utreda personens speciella behov, och sammanställer ett underlag för myndighetens beslut om den sökande ska beviljas insats.
Behandling och stöd som syftar till att minska livslånga konsekvenser av livslånga funktionsnedsättningar kallas habilitering. Rehabilitering syftar till att ge tillbaka bästa möjliga funktionsförmåga till personer som till exempel har varit sjuka eller råkat ut för en olycka.
Lagen innebär en möjlighet för kommunen eller regionen att konkurrensutsätta olika stöd- eller omsorgsverksamheter. Utförare av tjänsterna sägs ligga ”inom LOV” när de har ett kontrakt med kommunen eller regionen, men det är brukaren själv som får välja vilken av verksamheterna han eller hon vill använda sig av.
I de flesta kommuner kan brukaren själv till exempel välja hemstjänstföretag, och inom regionen kan man välja vilken vårdcentral eller husläkarmottagning man vill gå till. Vill man däremot använda sig av ett företag som ligger ”utanför LOV” måste kommunen eller regionen först godkänna verksamheten och teckna ett avtal med dem.
Syftet med lagen är att personer med omfattande funktionsnedsättningar ska leva ett så gott och självständigt liv som möjligt. Man också ska ha möjlighet att studera, arbeta eller ha någon annan meningsfull sysselsättning. Insatser enligt LSS ska utformas med hänsyn till personens individuella behov.
Tre grupper av personer, så kallade personkretsar, har rätt att få stöd enligt LSS:
Det finns tio olika typer av insatser att få inom LSS:
Den som behöver söka hjälp enligt LSS ska själv söka insatsen. Barn under 15 år, eller den som inte kan söka själv, kan få hjälp av vårdnadshavare eller god man.
LSS är en rättighetslag, vilket innebär att man kan överklaga ett beslut enligt LSS till domstol. Första instans är Förvaltningsrätten, därefter Kammarrätten och Högsta Förvaltningsdomstolen – de två senare kräver dock särskilda prövningstillstånd, eftersom de bara tar upp fall som är principiellt viktiga.
Verksamheten, som tidigare hette Stockholms Läns Landsting, ansvarar för all offentlig hälso- och sjukvård samt tandvård i alla kommuner i Stockholms län. Verksamheten omfattar också Habilitering och Hälsa, som ger stöd och behandling till personer med varaktig funktionsnedsättning.
Sidan uppdaterades: