Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Vem kan få parkeringstillstånd för rörelsehindrade?

Här kan du läsa om de krav som gäller för att få ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade beviljat.

Vem kan få parkeringstillstånd?

  • Parkeringstillstånd kan utfärdas till rörelsehindrad person som har ett varaktigt funktionshinder som innebär att hen har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand.
  • För rörelsehindrad som inte kör bil själv utfärdas parkeringstillstånd endast om särskilda skäl finns.
  • Vid fall av psykiska sjukdomar och besvär, exempelvis fobier så som torgskräck, utfärdas tillstånd endast om läkare med specialistkompetens inom psykiatri utfärdar ett intyg som utförligt beskriver problemen och hur de påverkar gångförmågan.

Kommunerna är den myndighet som prövar ansökan och utfärdar eventuella parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Ansökan prövas av den kommun där sökanden är folkbokförd. Om sökanden inte är folkbokförd i Sverige prövas ansökan där hen vistas. Kommunerna får inte ta ut någon avgift för att pröva ärendet.

Reglerna om parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns i 13 kapitlet 8 § trafikförordningen (1998:1276) och i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om parkeringstillstånd för rörelsehindrade (TSFS 2009:73)

Dessa regler grundar sig på Europeiska unionens råds rekommendation (98/376/EG)Länk till annan webbplats. om parkeringstillstånd för personer med funktionshinder.

Hämta och lämna passagerare utan parkeringstillstånd

För personer som inte uppfyller kraven för ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns i trafikförordningen (11 kap. 9 § punkten 7) ett allmänt undantag som innebär att man vid transport av sjuka eller rörelsehindrade får stanna och parkera ett fordon trots förbud att parkera enligt lokala trafikföreskrifter.

Detta gäller endast om omständigheterna kräver det och om särskild försiktighet iakttas. I många fall kommer man då mycket närmare målpunkten och kan stanna för att hjälpa sin passagerare ur bilen innan föraren sedan parkerar fordonet på en vanlig parkeringsplats.

Så här använder du parkeringstillståndet

  • Du får bara använda ditt beviljade parkeringstillstånd som förare när du själv kör bilen. Har du beviljat tillstånd som passagerare får det bara användas när du medföljer som passagerare och behöver förarens hjälp att ta dig ur bilen. Tillstånd som missbrukas kan återkallas.
  • För att tillståndet ska vara giltigt måste det vara i original och i gott skick. Hologrammet på framsidan ska vara oskadat.
  • När tillståndet används ska det placeras i fordonets främre del, i vindrutan på passagerarsidan, så att det är väl synligt och läsbart utifrån.
  • Tillståndet är en värdehandling som är stöldbegärlig. Därför bör du inte förvara tillståndet i fordonet när du inte använder det för parkering.
  • Om du tappar eller blir bestulen på parkeringstillståndet måste du polisanmäla det. Skicka en kopia på polisanmälan till Nacka kommun, som då spärrar tillståndet och utfärdar ett nytt.

Kostnader för parkering

Nacka kommuns mark kostar det inget att parkera för dig som är rörelsehindrad och har ett parkeringstillstånd, förutsatt att du står på en vanlig gatuparkering eller parkeringsplats för rörelsehindrade.

Här gäller parkeringstillståndet

  • Du får parkera på parkeringsplatser reserverade för rörelsehindrade med parkeringstillstånd.
  • Du får parkera under högst tre timmar där parkeringsförbud råder så länge du inte hindrar framkomlighet för andra fordon.
  • Du får parkera i upp till 24 timmar på Nacka kommuns gatumark så länge det inte finns annat förbud på platsen. Till exempel stanna och parkera förbud, Kontrollera alltid skyltarna innan du parkerar för att se aktuella förbud.
  • Du får parkera under högst tre timmar på gågata.

Här gäller inte parkeringstillståndet

  • Där det är förbjudet att stanna eller parkera.
  • Platser som är avsedda för ett visst ändamål eller fordonsslag, till exempel lastplatser, vändplatser eller taxiplatser.
  • Gågata eller gångfartsområde, förutom på markerade parkeringsplatser.
  • Tomtmark/kvartersmark eller i garage om inte ägaren har medgivit det.

Parkering på tomtmark eller kvartersmark

Tomtmark eller kvartersmark är all mark som inte är gatumark. Parkering på tomtmark styrs av en civilrättslig lag, till skillnad från parkering på gatumark som styrs av en offentligrättslig lag. Är du osäker, kontrollera skylten vid infarten. Om det finns en tilläggstavla med ett företagsnamn och telefonnummer (se exempel nedan) är parkeringen på tomtmark. För att parkera där med tillstånd för rörelsehindrade krävs markägarens godkännande eller att det finns en anvisad parkeringsplats. Observera även att vissa gator är enskilda, alltså tomtmark.

Särskilda regler för Nacka kommun

Förutom de generella reglerna finns det även lokala regler för dig med parkeringstillstånd för rörelsehindrade:

  • Du får parkera i upp till 24 timmar på Nacka kommuns gatumark med parkeringsavgift från klockan 8–17, så länge det inte finns något annat förbud på platsen. Kontrollera alltid skyltarna innan du parkerar för att se aktuella förbud.
  • Du behöver inte betala någon avgift på parkeringsplatser för rörelsehindrade och får parkera där i upp till 24 timmar.
  • Du får parkera på Nacka kommuns gatumark där lokal trafikföreskrift förbjuder parkering i upp till 24 timmar på samma plats, så länge det inte försvårar framkomligheten eller hindrar annan trafik i onödan. Undvik om möjligt att parkera på kommunens servicegator, så underlättar du att komma fram och utföra servicearbete på gatorna.

imageoi21c.png

Att anlägga parkeringsplats för rörelsehindrad

Långtidsparkering ska i största möjliga utsträckning ske på tomtmark eller kvartersmark. Ansökan om parkeringsplats ska därför i första hand göras till fastighetsägare i närområdet. Komplettera gärna din ansökan med ett intyg från din fastighetsägare som visar att det inte går att få parkering på tomtmark.

Här kan du göra ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Sidan uppdaterades: