Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Vanliga frågor om parkering

Här har vi samlat aktuella frågor och svar om parkeringsavgifter, boendeparkering och fordonsflytt i Nacka.

Parkeringsavgifter

Vad kostar det att parkera?

Svar: Parkeringsavgiften på allmänna vägar/gator kostar i dagsläget 10 kronor i timmen mellan klockan 8–17 på vardagar utom dag före söndag och helgdag.

För att möjliggöra parkeringsplatser för boende finns möjligheten att köpa boendeparkeringstillstånd till en reducerad avgift. Boendeparkeringstillstånd kostar 1500 kronor för 90 dagar, 500 kronor för en 30-dagarsperiod eller 30 kronor/dag.

Hur betalar jag parkeringsavgift?

Svar: Du kan betala parkeringsavgift med flera olika sätt. Idag betalar 96,5% av alla som parkerar i kommunen via SMS eller olika appar för att betala parkeringsavgiften. Du kan självklart också betala med talsvar eller via en av våra biljettautomater. Parkeringsautomaterna finns på nedan adresser:

Henriksdalsringen 113
Henriksdalsringen 67
Sickla strand 25
Finntorpsvägen 8
Atlasvägen 45
Alphyddevägen 4
Gamla Värmdövägen 2

Varför är det parkeringsavgifter på västra Sicklaön?

Svar: Behovet av parkeringsavgifter har bedömts som störst på västra Sicklaön. Där är det tät bebyggelse och ännu mer bebyggelse planeras framöver. Parkeringsavgifter leder till ökad omsättning av platser och förbättrar tillgängligheten. Det främjar även användandet av privata parkeringsplatser i såväl garage som på tomtmark. Syftet är att få till ett effektivare utnyttjande av de parkeringsplatser som finns.

Parkeringssituationen är även ansträngd på andra platser i Nacka vilket gör att områden för avgiftsbelagd parkering kan utökas framöver.

När togs beslutet om att införa parkeringsavgifter?

Svar: Processen om att införa parkeringsavgifter beslutades av Kommunfullmäktige den 24 november 2014.

Hur har avgiftsnivån beslutats?

Svar: För att fastställa lämplig taxa har en omvärldsanalys gjorts, där taxanivån i närliggande kommuner med likartade parkeringsutmaningar har undersökts. Avgiftsregleringen i de olika taxeområdena i Nacka har även bedömts utifrån det enskilda områdets karaktär, behov och problematik.

Jag har fått en p-bot på min bil. Hur betalar jag den?

Svar: Det är den som är registrerad ägare till fordonet vid tillfället för felparkeringen som ansvarar för att avgiften betalas in. Hur betalning ska ske står alltid på framsidan eller baksidan av p-boten.

Om det gäller parkeringsanmärkning som utfärdats på gatumark ska betalning ske till Transportstyrelsen på bankgiro 5051–6905. Vid betalning måste du ange det OCR-/referensnummer som framgår på din parkeringsanmärkning. Inbetalningen ska ha skett inom åtta dagar från utfärdandet av parkeringsanmärkningen.

Om det gäller en kontrollavgift ska du vända dig till utfärdaren av kontrollavgiften. Kontaktuppgifter ska finnas på kontrollavgiften.

Jag har fått en p-bot på min bil men jag anser att den är felaktigt utfärdad. Hur gör jag för att bestrida den?

Svar: Om det gäller en parkeringsanmärkning som har utfärdats på gatumark vänder du dig till Polismyndigheten.

Om det gäller en kontrollavgift för olovlig uppställning av något slag på tomtmark så ska du vända dig till utfärdaren av kontrollavgiften. Kontaktuppgifter ska finnas på kontrollavgiften.

Vad gäller för de som innehar parkeringstillstånd för rörelsehindrade?

Svar: Personer med giltigt parkeringstillstånd för rörelsehindrade behöver inte betala parkeringsavgift på allmän plats i Nacka kommun. De behöver heller inte ansöka om boendeparkeringstillstånd. Andra regler kan gälla på privata fastigheter.

Vad gäller för motorcykel och moped?

Svar: Beroende på var du parkerar i kommunen gäller följande på särskilt anordnande parkeringsplatser för motorcykel:

På västra Sicklaön är det avgiftsbelagda parkeringsplatser för motorcykel och mopedklass I, övriga delar av Nacka kommuns allmänna platsmark är idag avgiftsfri.

Vid parkering behövs ingen parkeringsskiva eller motsvarande för motorcykel och moped.

Vem står för driften av parkeringsplatserna?

Svar: Enheten offentlig utemiljö ansvarar för drift och underhåll av våra parkeringsplatser på allmän plats.

Vem övervakar att reglerna följs?

Svar: Kommunens upphandlade parkeringsövervakningsbolag bevakar allmänna platser.

Boendeparkering

Vad innebär boendeparkeringstillstånd?

Svar: Boendeparkeringstillstånd innebär att boende med parkeringstillstånd på vissa gator eller vägar får möjlighet att parkera på särskilt anvisade platser till en reducerad taxa. För att få parkera till den lägre boendetaxan måste du ha ett giltigt boendeparkeringstillstånd. Du får ingen egen plats, utan tillståndet gäller för ett visst område, väg eller gata.

Vem kan få boendeparkeringstillstånd?

Svar: Du har rätt till boendeparkeringstillstånd om du är folkbokförd på en gata eller väg där Nacka kommuns boendeparkering har införts och du står som registrerad fordonsägare i vägtrafikregistret. Fordonet måste vara i trafik och får inte ha brukande/körförbud. Du kan få tillstånd för max två bilar.

Boendeparkeringstillståndet är helt digitalt, om du uppfyller alla grundvillkor sker godkännandet av tillståndet automatiskt.

Du kan även få tillstånd i vissa andra fall om du till exempel har tillfälligt boende, lånebil eller tjänstebil, vilket du måste styrka med ett intyg. Boendeparkeringstillstånd med undantag:

  • Om du har tillfälligt boende ska du bifoga ett intyg som styrker att du är tillfälligt boende på den adress som ingår i ett område med boendeparkering, till exempel en kopia av ditt hyreskontrakt.
  • Om du har tjänstebil eller förmånsbil ska du bifoga ett intyg från din arbetsgivare där det framgår att du är anställd på företaget och har rätt att använda bilen privat.
  • Om du har en hyrbil ska du bifoga hyresavtalet som ska vara undertecknat av dig och hyrbilsföretaget.
  • Om du lånar en bil ska du bifoga ett intyg om utlåning av bil som fylls i och undertecknas av bilägaren. Använd gärna blanketten Intyg om utlåning av bil nedan. Möjligheten att få tillstånd på en lånebil begränsas till ett lånetillfälle per kalenderår. Låneperioden ska vara minst 30 dagar och maximalt 90 dagar.

Var gäller boendeparkering?

Svar: Boendeparkeringstaxa gäller endast där tilläggstavla "Boende" finns.

Vissa områden och sträckor har parkeringsavgift men ej boendeparkeringstaxa. Anledningen kan vara att det är näringslivsverksamhet i området eller att behovet av besöksparkering är stort. På dessa platser gäller ordinarie besökstaxa. Detta är parkeringsplatser som redan idag är tidsreglerade till mellan 15 minuter upp till 24 timmar.

Hur köper jag ett boendeparkeringstillstånd eller en boendeparkeringsbiljett?

Svar: Boendeparkeringstillstånd krävs för att köpa boendeparkeringsbiljett. Tillståndet är gratis och digital, och ansöks via boendeparkeringsportalen.

Här hittar du en länk till boendeparkeringsportalen.

Boendeparkeringsbiljetten betalas via Easypark, Parkster eller e-park. Det går också bra att betala biljetten via boendeparkeringsportalen.

Ger boendeparkering platsgaranti?

Svar: Nej, parkering gäller i mån av plats. Boendeparkering är inte samma sak som platsgaranti.

Fordonsflytt

Vad är fordonsflytt?

Svar: Fordonsflytt innebär att man flyttar ett parkerat fordon som står i strid mot gällande bestämmelser.

Vem får flytta ett fordon?

Svar: Enligt gällande lagstiftning är det Trafikverket, Polismyndigheten eller kommunen som får flytta fordon. Kronofogden kan i vissa fall besluta om flytt. Om ett fordon är ett fordonsvrak kan bara kommunen eller Trafikverket flytta det.

Vilken lagstiftning gäller vid fordonsflytt?

Svar: Följande lagar reglerar flyttning av fordon:

  • Lag (1982:129) om flyttning av fordon i vissa fall
  • Förordning (1982:198) om flyttning av fordon i vissa fall
  • Rikspolisstyrelsens allmänna råd FAP 640-1 - RPSFS 2012 25 om flyttning av fordon

När kan ett fordon flyttas omedelbart?

Svar: Om fordonet är uppställt i strid med gällande bestämmelser. Till exempel:

  • Det utgör hinder eller trafikfara.
  • Det hindrar så inte vägunderhåll kan genomföras.
  • Fordonets ägare har obetalda parkeringsanmärkningar som överstiger 5000kr.
  • Fordonet står i ändamålsplats exempelvis parkeringsplats som kräver tillstånd, lastplats, hållplats eller körfält för buss etc.
  • Om fordonet är fordonsvrak.

Vad är skrotfordon/fordonsvrak?

Svar: För att räknas som ett fordonsvrak måste alla tre nedanstående kriterier vara uppfyllda:

  • Dåligt skick
  • Inget eller ringa värde
  • Övergivet

Var ska jag vända mig om jag vill anmäla en skrotbil eller bil som står trafikfarligt?

Svar: Du ska vända dig till markägaren eller väghållaren på den mark eller väg som bilen står på. Om du vill anmäla en bil som står på Nacka kommuns mark kan anmäla det via vår felanmälningssystem eller via vår app Felanmälan – Nacka kommun.

Min bil har blivit flyttad på grund av fordonsrelaterade skulder, vad innebär det?

Svar: Om en ägare till ett fordon har förfallna parkeringsanmärkningar som överstiger 5 000 kronor kan fordonet flyttas direkt. Parkeringsanmärkningar är personliga vilket kan innebära att flera fordon kan flyttas om det är samma ägare. Först efter att ägaren löst sina skulder hos Transportstyrelsen samt kostnaderna för flytten kan ägaren hämta ut fordonet.

Jag har sett att det sitter en röd lapp på vissa fordon. Vad innebär den?

Svar: Det är en uppmaning om flytt till ägaren att flytta fordonet. I samband med att uppmaningen sätts på fordonet skickas även ett brev till ägarens folkbokföringsadress med information om att fordonet ska flyttas. Brev med uppmaning skickas endast då en ägare kan identifieras så det är viktigt att fordonet har korrekt registrering. Ägaren får efter uppmaning fyra vardagar på sig att flytta fordonet innan kommunen gör det på ägarens bekostnad.

Jag kommer inte ut med min bil eftersom det står en bil parkerad framför utfarten. Kan ni flytta på den så jag kommer ut?

Svar: Försök att få tag i ägaren först. Uppgifter om fordonets ägare kan du få från Transportstyrelsen. Om bilen står hindrande på kommunens mark kan kommunens parkeringsvakter försöka ta kontakt med fordonets ägare. Om ägare inte nås eller fordonet inte flyttas har kommunen möjlighet att flytta fordonet omgående.

Flyttar ni även cyklar som till exempel är övergivna?

Svar: Ja, kommunen flyttar på cyklar också för att förbättra stadsmiljön, göra den mer attraktiv och trygg, och för att skapa mer plats på våra cykelparkeringar för cyklar som verkligen används.

Sidan uppdaterades: