Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Boendeparkering

Om du är folkbokförd på en gata eller väg där Nacka kommun har infört boendeparkering har du möjlighet till att ansöka om boendeparkeringstillstånd.

Skylt_boende_parkering.JPG

Skylt för boendeparkering.

Vem kan få boendeparkeringstillstånd?

För att ha rätt till boendeparkeringstillstånd ska du vara folkbokförd på en gata eller väg där kommunen har infört boendeparkering. Boendeparkeringstillståndet är helt digitalt och om du uppfyller alla grundvillkor sker godkännandet av tillståndet automatiskt. Villkoren för att får boendeparkeringstillstånd är som följande:

  • Fordon ska vara i trafik.
  • Ett fordon som är registrerat som avställt hos Transportstyrelsen eller har belagts med körförbud kan inte få ett boendeparkeringstillstånd.
  • Du kan få tillstånd för max två bilar per person/sökande.
  • Personbil klass I, lätt lastbil, lätt buss, tvåhjulig motorcykel, moped klass I.
  • För att kunna parkera mot reducerat taxa med boendeparkeringstillstånd krävs det att det finns ett vägmärke som säger “Boende”.

Här gäller parkeringsavgifter

Kostnader för boendeparkering

Tillståndet kostar ingenting men du ska betala avgift när du parkerar. Avgiften för boendeparkering på västra Sicklaön är 500 kronor för en 30-dagarsperiod eller 30 kronor per dygn. Det går också att betala för 90 dagar åt gången. Då är priset 1 500 kronor.

Boendeparkeringstillstånd med undantag

Du kan även få tillstånd i vissa andra fall om du till exempel har tillfälligt boende, lånebil eller tjänstebil, vilket du måste styrka med ett intyg.

Boendeparkeringstillstånd med undantag

  • Om du har tillfälligt boende på västra Sicklaön ska du bifoga ett intyg som styrker att du är tillfälligt boende på den adress som ingår i ett område med boendeparkering, till exempel en kopia av ditt hyreskontrakt.
  • Om du har tjänstebil eller förmånsbil ska du bifoga ett intyg från din arbetsgivare där det framgår att du är anställd på företaget och har rätt att använda bilen privat.
  • Om du har en hyrbil ska du bifoga hyresavtalet som ska vara undertecknat av dig och hyrbilsföretaget.
  • Om du lånar en bil ska du bifoga ett intyg om utlåning av bil som fylls i och undertecknas av bilägaren. Använd gärna blanketten Intyg om utlåning av bil nedan. Möjligheten att få tillstånd på en lånebil begränsas till ett lånetillfälle per kalenderår. Låneperioden ska vara minst 30 dagar och maximalt 90 dagar.

I och med att ansökan om boendeparkeringstillstånd med undantag måste kompletteras med bifogade intyg kommer en manuell handläggning av dessa ansökningar att behövas.

Var gäller boendeparkering?

Boendeparkeringstaxa gäller endast där tilläggstavla "Boende" finns. Vissa gator och vägsträckor har parkeringsavgift men ej boendeparkeringstaxa. På dessa platser gäller ordinarie besökstaxa. På boendeparkeringsplats får ditt fordon vara uppställd på samma plats upp till 7 dygn med förutsättningen att en servicedag inte infaller.

Betalning av boendeparkering

Boendeparkering kan betalas med kontokort via självbetjäningsportalen där du även ansöker om ditt boendeparkeringstillstånd. Här hittar du självbetjäningsportalen. Detta är möjligt först efter att du ansökt och fått ett godkänt boendeparkeringstillstånd.

Du kan även välja att köpa en digital boendeparkeringsbiljett i parkeringsautomaterna (endast dygnsparkering) eller via din mobil med någon av apparna Easypark, ePARK och Parkster. Använd områdeskod 8910.

Operatörer för mobilbetalning

Sidan uppdaterades: