Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nacka fortsätter vara en ledande cykelkommun i regionen

Nacka kommun befäster sin position som en av Sveriges främsta cykelkommuner genom att hamna på fjärde plats av årets 51 deltagande kommuner i årets Kommunvelometer, en nationell ranking organiserad av Cykelfrämjandet. Bland de stora kommunerna tog Nacka dessutom en imponerande tredjeplats.

Rankingen jämför kommuners insatser för att främja cykling och ger en bild av var förbättringspotentialen finns.

I 2024 års undersökning deltog totalt 51 kommuner, och Nacka klättrade från nionde till fjärde plats jämfört med senaste deltagandet 2022.

Ett av de områden där Nacka utmärker sig är inom information och marknadsföring, där kommunen fick maximala 30 poäng av 30 möjliga, vilket är 15 poäng över snittet för stora kommuner. Dessutom presterade kommunen fullt ut även i delområden som cykelpolitik och organisatoriska åtgärder, med 10 poäng av 10 möjliga.

Vårt arbete ger resultat

– Det känns fantastiskt att vårt arbete för att förbättra för gående och cyklister fortsätter att ge resultat. För att Nacka ska kunna fortsätta utvecklas hållbart är cykling en självklar och viktig del av resandet inom kommunen och vi strävar efter valfrihet och god framkomlighet för alla trafikslag säger Peter Zethraeus, ordförande i Natur och trafiknämnden på Nacka kommun. Om många cyklar är det bra för alla, även för den som väljer bil eller kollektivtrafik avslutar Peter.

Nackas framsteg i årets undersökning visar att kommunen är på god väg att bli en föregångare inom hållbart resande. Trots att det fortfarande finns områden för förbättring, är det tydligt att Nacka har ett starkt fokus på att främja cykling genom både organisation och kommunikation.

Läs mer om Kommunvelometern på Cykelfrämjandets webb

Läs mer om cykling i Nacka här

Sidan uppdaterades: