Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Finntorpsbro i stora delar på väg till Nacka

I en brofabrik i Blekinge tillverkas just nu den nya gång- och cykelbron mellan Finntorp och Järlaleden. Den levereras till Nacka i fyra delar, varav den längsta är över 40 meter lång. När bron öppnar sommaren 2025, kommer den att erbjuda en trygg passage på silverfärgat stål, fem meter över trafiken på Värmdövägen.

Den nya Finntorpsbron blir bredare än sin föregångare och kommer att få en flackare ramp vilket ökar framkomligheten och gör den lättare att sandsopa och snöröja.

Metod sparar vikt och material

Bron är utformad i en fackverksdesign, en metod där balkar fogas samman och bildar en stark bärande triangelformad konstruktion.

– En fördel med fackverk är att man får ner vikten. Vanligtvis görs den här typen av broar av färdiga balkar från stålverket men genom att skära och forma stålplåtar och tillverka fackverkssidorna själva, kan vi minska materialåtgången och få en mjukare design, berättar Robert Södergren på Stål- och rörmontage, som tillverkar bron.

Triangelformen ger konstruktionen styrka och håller nere vikten. ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­(Foto: SRMAB.)

Stålet som används är svensktillverkat, höghållfast och rostfritt och har enligt beräkningar en teknisk livslängd på minst 120 år.­

– Det kräver inte underhåll i form av blästring eller målning. Vi kommer använda cirka 70 ton stål, sedan tillkommer brobanebeläggningen, täckskivor och belysning som vi monterar innan leverans, säger Robert.

Transporter utöver det vanliga

När bron väl är klar, levereras den till Nacka i fyra delar ­– den längsta kommer att vara över 42 meter lång.

­– Transporten kommer att ske på lastbilar och troligtvis på natten för att störa trafiken så lite som möjligt, berättar Johan Grünewald, projektledare för Finntorpsbron på Nacka kommun.

När delarna är på plats ska de monteras och förankras i de nyrenoverade betongpelarna som håller uppe bron. En ny ramp och trappa ska också byggas och hela systemet ska kopplas ihop med omkringliggande vägar.

– Jag hoppas Nackaborna kommer att trivas med sin nya bro. Just nu kanske det upplevs som lite stökigt vid platsen, men när bron är klar sommaren 2025 kommer framkomligheten i Finntorp bli mycket bättre, hälsar projektledaren.

Nya Finntorpsbron i siffror

Längd: 112 meter.
Invändig bredd: 3,5 meter.
Utvändig bredd: 4 meter.
Vikt: 70 ton för stålet plus brobanebeläggning och täckskivor.
Beräknad teknisk livslängd för stålet: >120 år.

Har du frågor?

Kontakta Nacka kommuns kontaktcenter: 08-718 80 00, info@nacka.se
Byggprojektledare: Johan Grünewald.

Sidan uppdaterades: