Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nacka kommun skärper kraven för uthyrning av elsparkcyklar

Nu inför Nacka kommun skarpare och tydligare krav för uthyrning av elsparkcyklar i Nacka. Även möjligheten att införa en avgift för de företag som vill hyra ut elsparkcyklar utreds. De skärpta kraven ska skapa bättre förutsättningar för en fungerande och långsiktig elsparksuthyrning.

Sommaren 2021 började företag etablera elsparkcykeluthyrning i Nacka kommun. Det är ett smidigt sätt att förflytta sig som många Nackabor uppskattar. Men det ökade antalet elsparkcyklar är också en utmaning för framkomligheten och trafiksäkerheten i kommunen.

Högre krav på elsparkcykelbolagen

För att möta utmaningarna som den ökade uthyrningen av elsparkcyklarna medför har en ny överenskommelse som tydliggör ansvaret och ställer högre krav på elsparkcykelbolagen och deras fordon i Nacka tagits fram.

Kommunens upphandlade parkeringsvakter kommer också att flytta en elsparkcykel till närmast lämpliga plats om den parkerats trafikfarligt eller hindrande. Nacka kommun ser även över möjligheten att att införa en avgift för de företag som vill hyra ut elsparkcyklar.

De elsparkcykelbolag som redan är etablerade i Nacka kommun eller är intresserade kommer att erbjudas möjlighet att underteckna den nya överenskommelsen.

En fungerande och långsiktig uthyrning av elsparkcyklar

Även om klagomålen på elsparkcyklar varit förhållandevis få i Nacka, så har de ökat när antalet elsparkcyklar som finns för uthyrning blivit fler. De vanligaste synpunkterna handlar om parkering på olämpliga ställen, att de förhindrar framkomligheten samt att elsparkcyklarna inte används på ett trafiksäkert sätt.

De skärpta kraven ska ge elsparkcykelföretagen bättre förutsättningar att erbjuda ett nytt transportalternativ för Nackaborna som är positivt, fungerande och långsiktigt.

Nacka kommun utvärderar löpande uthyrning och användning av elsparkcyklar i Nacka.

Vad gäller för dig som vill hyra elsparkcykel i Nacka?

Här kan du läsa mer: Elsparkcyklar i Nacka

Sidan uppdaterades: